Veilig fietsen met een e-bike? De 9 beste tips
Is het een scooter, is het een brommer? Nee, dat is het niet. Het is een e-bike, een razendsnelle fiets. Dit zijn de 9 beste veiligheidstips voor iedereen met een e-bike.
De cijfers liegen er niet om: in 3,5 jaar tijd vielen er meer verkeerslachtoffers op de elektrische fiets dan op de brommer. En het aantal slachtoffers op een e-bike neemt alleen maar toe. Met een paar veiligheidsmaatregelen wordt het een stuk veiliger op de weg. Deze tips helpen daarbij:
1. Kies de e-bike die bij u past
E-bike’s zijn er in alle soorten en maten. Zo zijn er e-bike’s met een lichtere accu, een lage instap en is het mogelijk een maximale snelheid in te stellen. Staat er al een e-bike in uw schuur? Overweeg dan om de fiets te ruilen of te verkopen voor een exemplaar dat beter bij u past.
2. Laat u zo uitgebreid mogelijk voorlichten
Een e-bike is zo gekocht, maar verlaat de winkel pas als u voldoende uitleg heeft gehad. Deze supersonische fietsen hebben vaak tig versnellingen en andere foefjes die lastig te onthouden zijn. Nog een keer bij de fietsenmaker langs gaan voor extra uitleg, is dan ook niet gek.
3. Let extra op bij op- en afstappen
De meeste ongelukken gebeuren tijdens het op- en afstappen, vertelde Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid aan de NRC. Door het motorblok kan het zwaartepunt van de fiets op een onhandige plek zitten. Hou hier rekening mee bij het kopen en stap nooit overhaast op en af. Neem daar, zeker als u net een e-bike heeft, de tijd voor. Zet het zadel ook liever iets te laag dan iets te hoog. Dat maakt het op- en afstappen veel makkelijker.
4. Bel altijd
Een keer extra bellen kan geen kwaad. Wie op een e-bike zit, moet vaak andere fietsers inhalen. Omdat een e-bike zo geluidloos is, is het verstandig om een keer extra te bellen.
5. Kijk uit in de bocht
Een bocht is nét iets gevaarijker met een e-bike. Door de snelheid is de kans op uit de bocht vliegen groter. Trap daarom niet in de bochten, zodat u niet nóg sneller gaat.
6. Neem de accu mee naar binnen
Bij winters weer is het slim om de accu mee naar binnen te nemen. Anders loopt u het risico dat uw fiets niet is opgeladen als u wilt vertrekken. Laat de accu pas op als hij op kamertemperatuur is.
7. Gebruik een helm
Het is niet verplicht om een helm te dragen als u 25 kilometer per uur rijdt met een e-bike, maar het is wel verstandig. De meeste racefietsers rijden ongeveer even snel en dragen altijd een helm. Het staat misschien niet zo charmant, maar overweeg het toch. Veiligheid boven alles!
8. Rem op tijd af
Veel ongelukken op e-bikes gebeuren doordat iemand tegen een paaltje rijdt. Een typisch geval van ‘dat-overkomt-mij-toch-niet’, maar dat denkt bijna iedereen. Rem daarom op tijd af voor paaltjes, stoepen en stoplichten.
9. Zorg voor minder druk op de banden
Uitglijden in de winter kunt u voorkomen door de druk in de banden iets te verlagen. Dan is er iets meer contactoppervlak. Controleer de remmen iets vaker bij nat weer, want de rubberen remblokjes slijten dan sneller. Heeft u al een verzekering voor uw e-bike? Elektrische fietsen zijn niet de goedkoopste voertuigen, daar zijn we het allemaal over eens. Reden genoeg om uw e-bike op en top te verzekeren tegen schade en diefstal. De Fietsverzekering van InShared is betrouwbaar en voordelig. En ook fijn: uw accu is automatisch meeverzekerd. [bron: nrc.nl, volkskrant.nl, plusonline.nl, elektrischefietsen.com]