Gevaarlijke lithium-accu smartphones & e-bikes
Smartphones, laptops, powerbanks, e-bikes en elektrische tandenborstels hebben 1 ding gemeen: de lithium-accu. Heel handig, maar ook ontzettend brandgevaarlijk.
We hebben ze allemaal in huis, maar staan er zelden bij stil: batterijen. Gek eigenlijk, want onderzoeksbureau Panteia ontdekte dat elk gezin gemiddeld 113 (!) batterijen in huis heeft. Een deel daarvan is een lithium-accu, die je in bijna alle oplaadbare elektrische apparaten vindt: van laptops tot e-bikes en van elektrische tandenborstels tot smartphones.
Het nadeel van een lithium-accu
Dat we van de loodaccu op de lithium-accu zijn overgestapt, is meer dan logisch. Ze zijn lichter en kunnen veel meer energie opslaan. Maar lithium-accu’s hebben wel een flink nadeel: ze kunnen spontaan in brand vliegen en zijn moeilijk te blussen. Volgens Brandweer Nederland vat er zo’n 2 keer per week een lithium-accu vlam. Niet niks dus. Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat is daarom bezig met het opstellen van een richtlijn voor het veilig opslaan van lithium-accu’s. Ook is de brandweer bezig met het ontwikkelen van innovatieve blusmiddelen die geschikt zijn voor het blussen van deze accu’s. Tot die tijd is het een kwestie van heel voorzichtig omspringen met apparaten met een lithium-accu.
Lithium-accu? 5 tips om brand te voorkomen
- Koop alleen apparaten van gerenommeerde fabrikanten en gebruik alleen de originele oplader die bij het apparaat geleverd wordt.
- Een saai klusje, maar lees altijd de gebruiksaanwijzing. Daar staat in hoe u het apparaat of de accu veilig kunt opladen. Nuttige informatie.
- Stop de lader direct in het stopcontact. Gebruik om kortsluiting te voorkomen geen verlengsnoer.
- Laad het apparaat of de accu op in de buurt van een rookmelder.
- Apparaat of accu laten vallen? Check hem dan op beschadigingen. Als de accu beschadigd is, kan hij in een soort zelfontbrandingstoestand komen. Heel gevaarlijk! Laat beschadigde onderdelen dan ook direct vervangen.
Voorkom brand – let op deze signalen
Er zijn gelukkig wel signalen die erop wijzen dat er iets niet helemaal pluis is met de lithium-accu:
- Rook
- Sterke geur
- Lekkende vloeistof
- (Overmatige) hitte Stop bij 1 of meerdere van deze signalen direct met het gebruik van het apparaat. Koppel hem eventueel los van de lader en verplaats het apparaat als het even kan naar buiten, ver weg van brandbare materialen. Neem contact op met een expert. Het zekere voor het onzekere nemen? Met onze Woonverzekering kunt u uw huis en spullen zo goed mogelijk tegen brand verzekeren. En dat tegen een hele fijne premie! Bereken direct wat een Woonverzekering bij InShared kost. [bron: rtlnieuws.nl, brandweer.nl, ad.nl]