E-bike kopen - 4 dingen die iedereen wil weten
Bijna 40% van de verkochte fietsen is tegenwoordig elektrisch. Heeft u een e-bike op het oog? Lees dan eerst dit artikel. Wij vertellen u alles wat u over deze stekkerfietsen moet weten.
1. Voor sommige e-bikes heeft u een rijbewijs nodig
De elektrische fietsen die u het meest voorbij ziet sjezen, zijn de ‘normale’ e-bikes. Met deze fietsen kunt u niet harder dan 25 kilometer per uur rijden. Een rijbewijs is daarom niet nodig. High speed e-bikes, ook wel speed pedelecs genoemd, zijn andere koek. Met flink bijtrappen kunt u op deze scheurijzers een snelheid tot 45 kilometer per uur halen. Voor deze stekkerfietsen gelden dezelfde regels als voor bromfietsen. En niet te vergeten: een rijbewijs, geelbromfietskentekenplaatje en helm zijn verplicht.
2. De accu van een e-bike heeft verzorging nodig
Een heel belangrijk onderdeel van de elektrische fiets is de accu. Dankzij deze vernuftige uitvinding kunt u úren rondrijden met trapondersteuning. Om zo lang mogelijk van uw accu én fiets te genieten, is het belangrijk om de batterij goed te onderhouden. Hoe? Deze tips helpen:
- Laad de accu minimaal 1 keer per maand op. Zorg dat hij altijd tussen de 30% en 70% opgeladen is. Een helemaal volle of helemaal lege accu, slijt het snelst
- Accu’s houden van een gematigd klimaat, kamertemperatuur is perfect. Doe daarom in de winter de accu kort voor vertrek in uw e-bike en leg de accu zomers niet in de volle zon. Als de accu in uw e-bike zit, verplaats dan even de fiets
- Controleer de accu altijd op beschadigingen als u hem heeft laten vallen. Een beschadigde accu kan in een soort zelfontbrandingstoestand komen. Heel gevaarlijk!
3. De kans op een dodelijk verkeersongeluk is 3 keer zo groot
De kans op een dodelijk verkeersongeluk is op een elektrische fiets 3 keer groter dan met een gewone fiets, blijkt uit cijfers van het Duitse ministerie van Verkeer. En nee, dat geldt niet alleen voor 65+’ers. In alle leeftijdscategorieën is de kans op een dodelijk fietsongeluk de afgelopen 5 jaar verdrievoudigd. De meeste ongelukken gebeuren tijdens het op- en afstappen. Zet daarom het zadel niet te hoog en koop eventueel een e-bike met een lage instap. Uit onderzoek blijkt ook dat e-fietsers eerder van de zijkant worden aangereden. Waarschijnlijk omdat medeweggebruikers de snelheid van e-bikes lastig kunnen inschatten. Iets om rekening mee te houden.
4. De plek van de accu is belangrijk
Bij het kopen van een e-bike kunt u kiezen voor een vaste of uitneembare accu. Beide hebben ze voor- én nadelen. Het nadeel van een vaste accu is dat u altijd een stroompunt nodig heeft, onhandig tijdens een lange tocht. Het voordeel is dat deze accu minder diefstalgevoelig is, omdat hij aan de fiets vastzit. Uitneembare accu’s zijn veel diefstalgevoeliger, maar kunt u wel overal opladen. Houd bij kopen van een fiets ook rekening met de plek van de accu. Bij veel fietsen zit de accu onder bagagedrager achter. Beter is het om voor een fiets te kiezen waarbij de accu in het midden van de fiets zit. Dan is de fiets goed in balans en heeft u de beste wegligging. Op zoek naar een verzekering voor uw e-bike? Zoek dan niet verder! Met de Fietsverzekering van InShared is uw elektrische fiets op en top verzekerd bij diefstal en schade. En ook fijn: uw accu is automatisch meeverzekerd. Bereken nu wat u maandelijks aan premie kwijt bent.