Geld besparen op uw auto? Volg deze tips
Brandstof, reparaties en het broodnodige onderhoud. Een auto slurpt geld! Met deze tips maakt u van uw auto een kleinere kostenpost.
1. Kies voor het goedkoopste tankstation
Tanken langs de snelweg is duurder dan in een dorp. Ook bent u meer geld kwijt bij een bemand tankstation. Dat kan wel € 0,15 per liter schelen. Door naar het goedkoopste tankstation in de buurt te gaan, kunt u veel geld besparen. Hou via deze website in de gaten waar u voor een prikkie kunt tanken. En vergeet niet: een groot stuk omrijden voor een iets goedkoper tankstation, heeft natuurlijk niet zoveel zin.
2. Ga voor tweedehands
De uitdrukking ‘Goedkoop is duurkoop’ geldt niet voor tweedehands auto’s. Met een spiksplinternieuwe auto bent u bijna altijd duurder uit dan met een tweedehandse. Dat komt door de torenhoge afschrijvingskosten in de eerste jaren. Na 5 jaar is een nieuwe auto gemiddeld 50% minder waard. Laat u niet afschrikken door de hogere onderhoud- en reparatiekosten van een tweedehands auto. Het Nibud omschrijft het mooi: ‘Een auto wordt sneller minder waard, dan dat de kosten voor onderhoud stijgen’.
3. Gebruik de airco ook in de herfst en winter
Het is voor de levensduur van de airco beter om hem het hele jaar door af en toe gebruiken. Door de circulatie van het koelmiddel wordt de compressor gesmeerd. De kans op lekkages en reparaties is daardoor kleiner. Ook is de airco in een redder in nood bij beslagen ruiten in de herfst en winter. Het enige wat u hoeft te doen is de airco op de hoogste stand zetten en de blazers op de voorruit richten.
4. Doe een autohoes over de auto
Heeft u niet de luxe van een garage? Dan is het een goed idee om een afdek- of autohoes voor uw bolide te kopen. Hiermee kunt u uw auto goed beschermen tegen alle weersomstandigheden, vogelpoep en boomhars. Ook is de kans kleiner dat een onoplettende fietser of automobilist een flinke kras veroorzaakt. Wel even duimen dat de hoes niet door iemand wordt gestolen.
5. Laat uw auto op tijd APK keuren
Maak als het even kan 2 maanden voor de vervaldatum een afspraak voor een APK-keuring. Op tijd uw bolide laten keuren, voorkomt een boete van € 140 van het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB). Ook heeft u – als dat nodig is – genoeg tijd voor een second opinion bij een andere garage.
6. Schaf zomer- en winterbanden aan
Veel mensen rijden het hele jaar op dezelfde banden en denken zo goedkoper uit te zijn. Mis! Wie in de zomer op winterbanden rijdt of in de winter op zomerbanden, verbruikt juist meer brandstof. Ook slijten de banden sneller als ze niet bij de juiste tempartuur worden gebruikt en is het minder veilig. Een set zomer- en winterbanden aanschaffen, is dus uiteindelijk voordeliger.
7. Zorg voor de juiste bandenspanning
Met de juiste bandenspanning kunt u tussen de 2% en 5% brandstof besparen. Het is een fluitje van een cent om de bandenspanning te meten en het kan bij bijna iedere benzinepomp. Bij de bandenspanningsmeter vindt u meestal een handig overzicht met de meest voorkomende autotypes en de bandenspanning die erbij hoort. Kijk voor de zekerheid ook even in het instructieboekje van uw auto of op een sticker in het portier of op de tankdop.
8. Hou rekening met dure reparaties
Vroeger verstopten de meeste mensen ergens een oude sok gevuld met geld. Een spaarpotje voor onvoorziene kosten. Klinkt ouderwets, maar is juist heel handig. Door iedere maand een klein bedrag opzij te zetten voor reparaties aan uw auto, voelt u het minder als u ineens een smak geld moet betalen. Fijn bij een dure grap, zoals het vervangen van de versnellingsbak of de brandstofpomp.
9. Koop geen auto, maar deel er 1
Rijdt u minder dan 10.000 kilometer per jaar? Dan is het voordeliger om een auto te delen dan te kopen. Er zijn genoeg bedrijven die het delen van een auto een eitje maken, zoals MyWheels, SnappCar en Buurauto.
10. Gebruik de auto alleen voor lange afstanden
Alle kleine autoritjes die u maakt, tikken samen flink aan. Maar er daarom een gewoonte van om alleen de auto te gebruiken voor lange afstanden. Investeer in een goed regenpak en pak vaker de fiets. Weer of geen weer. Goedkoper en ook nog eens gezonder!
11. Kies de goedkoopste autoverzekering
Geen auto mag de weg op zonder autoverzekering. Kijk kritisch naar de verzekering die u nu heeft en kijk op een vergelijkingssite welke verzekering voor u het meest voordelig is. Toevallig horen wij zelf bij de goedkoopste ;-).
12. Was de auto zelf
Met deze tips is een vieze auto zo weer een blinkende bolide. Of gebruik oma’s tips om de auto binnen no time schoon te poetsen.
13. Ga naar een doe-het-zelf-garage
Wie gezegend is met 2 rechterhanden, is bij een doe-het-zelf-garage aan het juiste adres. Op deze handige plek kunt u alles lenen wat u nodig heeft om uw auto te repareren. Denk aan gereedschap, een brug en een plek om aan uw auto te sleutelen. Ook fijn: er is iemand aanwezig die u kan helpen en u kunt er meestal alle onderdelen kopen.
14. Mis nooit een onderhoudsbeurt
Om geld te besparen, is het verstandig om nooit een onderhoudsbeurt te missen. Op lange termijn zorgt dit ervoor dat u minder geld kwijt bent aan dure reparaties. Ook is hierdoor de kans groter dat u goedkoop door de APK-keuring komt. Stel reparaties ook nooit uit. Een slecht onderhouden of defect onderdeel kan de goede onderdelen van een auto beschadigen. Dan bent u helemaal veel geld kwijt.
15. Carpool zo veel als u kunt
Carpoolen heeft eindeloos veel voordelen. Het vermindert files, scheelt fijnstof, is meestal gezelliger en het bespaart ook nog eens geld. De meeste carpoolers zijn gemiddeld 90 minuten per dag onderweg. Op deze lange afstanden is het helemaal slim om de kosten te delen. Carpool daarom als het even kan met collega’s die in de buurt wonen of die u makkelijk onderweg kunt oppikken.
16. Maak bij grote reparaties een prijsafspraak
Er zijn reparaties die handen met geld kosten. Denk aan een kapotte versnellingsbak of een brandstofpomp die vervangen moet worden. Voor deze en minder dure reparaties, is het een must om een bindende prijsafspraak te maken die niet overschreden mag worden. Anders is de kans groot dat u ineens 20% meer moet betalen. [bron: nibud.nl, stofzuigerzen.nl]