Hoe u stormschade kunt voorkomen

Laatst gewijzigd op: 11 juli 2024

Als de wind met meer dan 75 kilometer per uur langs uw huis raast, is het niet gek dat dakpannen sneuvelen, tuinmeubels door de lucht vliegen en schuttingen omwaaien. Met deze tips kunt u stormschade voorkomen.

Hoe u stormschade kunt voorkomen

Het KNMI spreekt over ‘storm’ bij windkracht 9 op de schaal van Beaufort. De wind heeft dan een snelheid tussen de 75 en 88 kilometer per uur. Een storm gaat bijna altijd samen met zware windstoten van meer dan 100 kilometer per uur. Juist deze windstoten zorgen voor de meeste schade. Reden genoeg om extra maatregelen te treffen om stormschade te voorkomen. Wist u dat de meeste vogels bij zulk extreem weer dekking zoeken? Alleen eenden en zwaluwen gaan dan nog de lucht in. Insecten blijven zelfs allemaal op de grond. Heel verstandig!

Meest voorkomende stormschade

Stormen kosten jaarlijks gemiddeld € 50.000. De telefoon staat op onze schadeafdeling dan ook roodgloeiend als het heeft gestormd. Vaak gaat het om dakpannen die van daken zijn gewaaid, omgewaaide schuttingen, dakbedekkingen die los worden getrokken en beschadigde auto’s.

Stormschade voorkomen? Dit zijn de 7 beste tips

  1. Hou de weerwaarschuwingen van het KNMI in de gaten Als het weer een risico is, gebruikt het KNMI speciale waarschuwingskleuren. Deze waarschuwingen worden per provincie gegeven, omdat het vaak plaatselijk glad is of hard waait. Hou deze weerwaarschuwingen goed in de gaten. Stormschade voorkomen begint namelijk met goed op de hoogte zijn.
  2. Controleer de dakpannen Met een beetje wind, vliegen losliggende dakpannen zo van het dak. Niet alleen is de kans op lekkage dan veel groter, een rondvliegende dakpan kan ook vervelend terechtkomen op een voorbijganger of auto. Controleer daarom eens in de maand of de dakpannen nog goed liggen en extra als er een storm op komst is. Maak met een ladder en panhaken de dakpannen vast of schakel een dakdekker in als u 2 linkerhanden heeft. Bij een plat dak is het belangrijk om regelmatig te kijken of de dakbedekking nog stevig ligt.
  3. Laat niks slingeren in de tuin Bij een zware storm zijn tuinmeubels niet veilig. Zet alle rondslingerde dingen in de tuin daarom in de schuur, in huis of maak ze stevig vast. Denk aan: tuinmeubels, barbecues, trampolines, fietsen, bloempotten, parasols en speelgoed. Kijk als u zonnepanelen of een zonnescherm heeft ook meteen of die tegen een stootje kunnen.
  4. Doe de ramen dicht Ja, zelfs het kleine raampje in de badkamer of wc. Laat ramen en deuren ook niet op een tochtkiertje staan. Door een flinke windstoot vliegt een raam zo uit het kozijn. Klinkt logisch, maar toch wordt het vaak vergeten.
  5. Maak dakgoten en afvoerpijpen schoon Storm en veel regen gaan vaak hand in hand. Maak daarom regelmatig de dakgoten schoon. Haal viezigheid weg en controleer of er geen scheurtjes in de dakgoten zitten. Zo’n schoonmaakbeurt is heel belangrijk, want bladeren en vuil maken de dakgoot zwaarder. De kans op lekkage is dan een stuk groter. Een bladvanger maakt het helemaal makkelijk om dakgoten en afvoerpijpen schoon te houden. Dit snufje zorgt ervoor dat u het dak niet op hoeft. Het vangt de bladeren op en zodra de bladeren droog zijn, waaien ze vanzelf weg.
  6. Parkeer uw auto op een veilige plek Zoek bij storm iets langer naar de perfecte parkeerplek. Het belangrijkste is dat uw auto niet onder een boom staat, want een loszittende tak kan veel schade veroorzaken. Parkeer uw auto daarom als het even kan in een garage of andere overdekte plek.
  7. Kijk of de schutting stevig genoeg is Schuttingen vangen vaak veel wind. Zorg daarom dat uw schutting stevig staat. Is de schutting ook eigendom van de buren? Spreek dan af om ieder half jaar te kijken of de schutting nog in topconditie is. Er zijn veel manieren om de schutting steviger te maken. Denk aan palen in de grond of een stevige gemetselde onderkant.

    Benieuwd wat onze Woonverzekering dekt bij stormschade? U leest het hier.
    [bron: knmi.nl, RTLnieuws.nl]

Kijk naar andere categorieën