15 tips om waterschade te voorkomen
We hangen rookmelders op, laten een goed slot monteren en verzekeren zelfs de fiets. Alleen als het om waterschade gaat, zorgen we voor weinig preventieve maatregelen. Zonde!
Regelmatig de dakgoot schoonmaken en 1 keer per jaar de CV-ketel laten controleren en onderhouden. Deze kleine dingen helpen al waterschade voorkomen. Toch neemt slechts 20% van de Nederlanders preventieve maatregelen om schade door water te voorkomen, bleek uit onderzoek van Blauw Research. Zonde, want het is de meest voorkomende schade in Nederland.
Tijd, geld en moeite
In de maatregelen tegen inbraak, diefstal en brand steken we wél tijd, geld en moeite. Terwijl waterschade vaker voorkomt en de preventieve maatregelen net zo makkelijk zijn. Het ontkalken van de wasmachine kost toch evenveel tijd als het ophangen van een rookmelder?
15 tips om waterschade te voorkomen
- Een waterstop helpt, maar nog beter werkt het om de waterkraan dicht te draaien. Gebruikt u de wasmachine of tuinslang niet? Draai dan de kraan dicht, want deze slangen kunnen niet tegen constante druk. Door de kraan dicht te draaien, haalt u de druk eraf en voorkomt u schade.
- Breng goede kitnaden in de keuken en badkamer aan. Belangrijke plekken: bij het bad, de wastafel, de douche en tussen de muur en het aanrecht. Zijn de kitnaden niet meer waterdicht in de badkamer, dan kunt u dat herkennen aan druppels aan het plafond als iemand heeft gedoucht. Worden de druppels erger als er water rechtstreeks door de afvoer loopt? Dan is de afvoerleiding waarschijnlijk kapot. Als u gelijkvloers woont, gaat dit trucje niet op.
- Gebruik speciale vogelschroten, zo nestelen vogels zich niet onder dakpannen. Anders kan het regenwater door de dakpannen komen en lekkage veroorzaken.
- Houd de watermeterstand in de gaten. Een slimme truc om te ontdekken of er een lek is in de waterleiding, is de watermeterstand opschrijven voordat u gaat slapen. Check direct na het opstaan, voordat er water is gebruikt, of de watermeterstand gelijk is. Als hij afwijkt, is de kans groot dat er een lek is in de waterleiding. Schakel dan een loodgieter in.
- Zet de wasmachine in een lekbak. Er zijn speciale lekbakken te koop waar u de wasmachine in kunt zetten. Geen overbodig luxe, want de vloer kan snel blank komen te staan als de wasmachine lekt. Een lekbak vangt het water op, waardoor de kans op schade kleiner is.
- Investeer in een watermelder. Deze melder waarschuwt u zo snel mogelijk als het ergens lekt, zodat u meteen in actie kunt komen.
- Maak de dakgoten schoon. Dit klusje valt in dezelfde categorie als het afvoerputje schoonmaken, qua geen leuk taakje, maar het is toch is het verstandig om af en toe de dakgoten onder handen te nemen. Bladeren en vuil verzwaren en verstoppen namelijk uw dakgoten, met lekkage als gevolg. Kijk of er geen scheurtjes in zitten en verwijder viezigheid. Als u hoogtevrees heeft, kunt u dit natuurlijk ook overlaten aan een erkend bedrijf.
- Kies niet voor tegels, maar voor groen in de tuin. Tegels schelen in onderhoud, maar het water kan hierdoor niet in de bodem wegzakken. Het gevolg: het loopt naar de straat of de buren. Met gras of planten in uw tuin wordt het water beter opgenomen.
- Vergeet de regenton niet. Die vangt regenwater op en ontlast zo het riool.
- Gehecht aan de tegels in uw tuin? Kies dan voor speciale tegels die water doorlaten, een grindstrook of lijngoot. Een lijngoot helpt het regenwater afvoeren naar de juiste plek.
- Weet de hoofdkraan te vinden. Bij een lekkage is heel belangrijk: hoe eerder de hoofdkraan dicht is, hoe beter. Het kan even spoorzoeken zijn om de hoofdkraan te vinden. Zorg er daarom voor dat u precies weet waar die zit en makkelijk te bereiken is. Vergeet het ook niet dicht te draaien als u op vakantie gaat.
- Overweeg een groendak (ook wel bekend als sedumdak). Zo'n dak wordt bedekt met planten en neemt ongeveer 50% van het regenwater op. Het water slaat zich op in de planten en komt door verdamping weer in de atmosfeer.
- Het is niet gek dat een schuur en garage vaak als eerste last hebben van wateroverlast. Vaak hebben die geen drempel. Leg er 1 aan om het water tegen te houden.
- Laat chemische ontstoppers links liggen. Chemische ontstoppers worden meestal gebruikt als de gootsteen of het doucheputje verstopt is. De riolering heeft alleen vaak zwakke plekken, zeker bij een ouder huis, die aangetast kunnen worden door chemicaliën. Gebruik liever mildere middelen om een lekkage te voorkomen, zoals soda. Chemische ontstopper is dan het laatste redmiddel.
- Het is een inkoppertje, maar: sluit altijd de deuren en ramen als u weggaat.