Carpoolen? Dit kost een extra passagier aan benzine
Het is beter voor het milieu, je portemonnee en het helpt ook nog eens files voorkomen. Maar hoeveel kost een extra passagier eigenlijk aan benzine?
Wie op vakantie gaat met een compleet volgeladen auto (Tetris met de koffers om ze allemaal mee te krijgen!) moet onderweg een extra keer stoppen om te tanken. Want: hoe meer u in de auto stopt, hoe zwaarder de auto is en hoe meer brandstof u verbruikt. Geldt hetzelfde voor een extra passagier?
Extra passagier = extra benzine
De knappe koppen van het Amerikaanse ministerie van Energie rekenden uit dat je benzineverbruik 1 à 2 procent omhoog gaat, als er 50 kilo extra in de auto zit. Stel dat uw carpoolmaatje 100 kilo weegt, dan bent u voor een ritje dat normaal 10 euro kost, 40 cent extra kwijt. Bijna niks dus.
De eindeloze voordelen van carpoolen
Dat de auto iets zwaarder is als u carpoolt en u daardoor een paar eurocent meer kwijt bent aan benzine, is natuurlijk geen reden om die aardige collega langs de weg te laten staan. Niet alleen deelt u de benzinekosten waarschijnlijk, carpoolen heeft veel meer voordelen dan nadelen. Namelijk:
- Het vermindert file’s.
Volgens voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal zouden er in de spits 70% minder auto’s rijden, als in alle auto’s die voor het woon-werkverkeer worden gebruikt 4 mensen zaten. Dat zou letterlijk en figuurlijk een verademing zijn op de weg! - Het scheelt geld.
De meeste mensen die carpoolen zijn gemiddeld 90 minuten onderweg, stond pas geleden in de Volkskrant. Helemaal op deze lange afstanden scheelt het flink als u de kosten kunt delen. Hoeveel dagen u moet carpoolen voor een etentje, kunt u berekenen via deze carpoolmeter. - Het is gezellig.
Oké, oké het hangt natuurlijk van de collega af. Maar niet alleen tijdens het afwassen ontstaan de beste gesprekken, dat kan ook in de auto. Het praat een stuk makkelijker als je elkaar niet hoeft aan te kijken. - Het levert geld op.
Van uw werkgever kunt u een extra vergoeding krijgen per kilometer. Op de website van de Belastingdienst leest u hier alles over.
[bron: volkskrant.nl, milieucentraal.nl, quest.nl]