5 dingen die u niet met een stekkerdoos moet doen
Een stekkerdoos is de uitvinding van de eeuw als u stopcontacten te kort komt. Als u er tenminste verstandig mee omspringt. Wij waarschuwen u voor de grootste gevaren.
1. Beschadigde stekkerdozen blijven gebruiken
Stekkerdozen hebben helaas niet het eeuwige leven. Vroeg of laat liggen de draden bloot bij de stekker of piept er wat koperkleurig draad uit. Blijft u beschadigde stekkerdozen gewoon gebruiken, dan is de kans op kortsluiting groot. Reden genoeg om stroomverdelers met mankementen niet meer te gebruiken dus. Wilt u de snoeren langer piekfijn houden? Pak dan niet het snoer, maar de stekker vast als u de stekkerdoos uit het stopcontact trekt.
2. Te veel apparaten op een stekkerdoos aansluiten
Voordat u een tosti-ijzer, staafmixer én computer op een stekkerdoos aansluit, is het tijd voor een rekensom. Kijk op de achterkant van de stekkerdoos wat het maximale wattage is en daarna op de apparaten die u wilt aansluiten. Het is belangrijk dat de totale som van de stroomverbruikers niet boven het maximale vermogen van de stekkerdoos uitkomt. Anders raakt de stekkerdoos overbelast en ligt kortsluiting op de loer. Grote stroomverbruikers, zoals frituurpannen, waterkokers en elektrische kachels, kunt u sowieso beter rechtstreeks op een stopcontact aansluiten.
3. Een stekkerdoos buiten laten slingeren
Stekkerdozen kunnen niet tegen weer en wind. Vergeet daarom niet de stekkerdoos na gebruik - bijvoorbeeld na een barbecue - weer binnen te leggen. Het is een inkoppertje, maar gebruik nooit stekkerdozen die nat zijn geworden of een tijdje in de zon hebben gelegen.
4. Meerdere stekkerdozen op elkaar aansluiten
Meer is niet altijd beter. Zeker als het gaat om stekkerdozen. Sommige mensen denken slim te zijn door meerdere stekkerdozen op elkaar aan te sluiten. Het tegendeel is waar. Stroomverdelers zijn niet gemaakt om aan elkaar te koppelen. Dat is vragen om problemen.
5. Stekkerdozen niet uit het stopcontact halen
Maak er een gewoonte van om stekkerdozen uit het stopcontact te halen als ze niet meer gebruikt worden. Ze kunnen namelijk oververhit raken en zo brand veroorzaken. Het is ook een goed idee om regelmatig een stofdoek over de stekkerdozen in huis te halen. Stof en elektrische apparaten is namelijk een gevaarlijke combinatie. Heeft u pech en ontstaat er ondanks onze tips een elektriciteitsbrand? Gebruik dan een kooldioxideblusser om de brand te blussen. Het grote voordeel van dit type brandblusser is dat het geen reststoffen achterlaat zoals bij een schuim- of poederblusser. Dat maakt het geschikt voor het blussen van elektrische apparaten en vlam in de pan. Een elektriciteitsbrand met water blussen, is trouwens heel gevaarlijk. U kunt dan geëlektrocuteerd worden. Wilt u uw spullen zo goed mogelijk verzekeren tegen brand? Met onze Woonverzekering kan dat tegen een hele fijne premie. Bereken direct wat een Woonverzekering bij InShared kost.