De meest gestelde vragen over tanken

Laatst gewijzigd op: 1 september 2020

Is het tanken van goedkope brandstof slecht voor je auto? Wat moet je doen als je de verkeerde brandstof hebt getankt? En waarom is tanken langs de snelweg duurder?

De meest gestelde vragen over tanken

Waarom is tanken langs de snelweg duurder?

Wie tankt langs de snelweg is een dief van zijn eigen portemonnee. Dat je hier fors voor brandstof betaalt, komt doordat pompstations langs de snelweg vaak 24 uur per dag bemand zijn. Wat ook meespeelt, is dat snelweglocaties vaak door de overheid worden geveild. Hoe meer er wordt getankt, hoe geliefder de plek is bij oliemaatschappijen. En omdat op deze plekken prijsconcurrentie bijna geen rol speelt, kunnen er flinke prijzen voor benzine, LPG en diesel gevraagd worden. Liever niet de hoofdprijs betalen? Ga dan naar een onbemand tankstation op een industrieterrein. Als u er niet veel voor om hoeft te rijden natuurlijk.

Is het tanken van goedkope brandstof slecht voor je auto?

Nee, het tanken van goedkope brandstof doet uw auto geen kwaad. De brandstof bij tankstations in ons land moet aan wettelijke normen voldoen en wordt regelmatig getest. Wel is er een verschil in de kwaliteit van dure en goedkope brandstof. Veel raffinaderijen maken gebruik van toevoegingen om de kwaliteit te verbeteren. Deze additieven zorgen er bijvoorbeeld dat u langer op een liter kunt rijden of dat de brandstof beschermd is tegen vrieskou. Extra’s waar u meer voor betaalt.

Is tanken in Duitsland goedkoper?

Ja, tanken bij onze oosterburen scheelt flink. Hoe verder u van de Nederlandse grens bent, hoe minder u betaalt voor een volle tank. De heffingen in Duitsland zijn een stuk lager dan in Nederland en zorgen voor het grootste prijsverschil. Wat ook meespeelt zijn de accijns, de marges en de kostprijs in ons kikkerlandje. In deze coronatijd wordt het afgeraden om naar onze Duitse buren te rijden om goedkoper te tanken.

Hoeveel kilometer kun je nog rijden als het brandstoflampje brandt?

Veel moderne auto’s hebben een vernuftige boordcomputer die aangeeft hoe ver u nog kunt rijden als de auto een laag brandstofniveau heeft. Dit is een schatting, vaak komt de auto nog een stukje verder. De meeste auto’s kunnen nog zo’n 50 kilometer rijden als het brandstoflampje brandt. Voor het exacte aantal kunt u het beste in het instructieboekje van uw bolide kijken.

Wat moet je doen als je de verkeerde brandstof hebt getankt?

Als u meteen na het tanken ontdekt dat u de verkeerde brandstof heeft getankt, moet u vooral niets doen. Zelfs niet de sleutel omdraaien of de auto starten. Een hulpdienst kan de tank dan vliegensvlug leegpompen, waardoor u met een beetje geluk zo weer verder knort. Komt u erachter nadat u de motor heeft gestart? Schakel dan ook zo snel mogelijk een hulpdienst is. Die brengt uw bolide naar een garage. De kans op schade (én een vette rekening) is dan helaas wel groot. Tenzij u de dekking Pechhulp heeft.

Hoe tank je met een tankpas?

Voor iedereen die een auto zakelijk gebruikt, is een tankpas een uitkomst. Het grote voordeel van deze pas is dat u geen bonnen hoeft te bewaren, maar elke maand een verzamelfactuur krijgt van alle tankbeurten. Afrekenen met een tankpas is een eitje. Het werkt bijna hetzelfde als afrekenen met een bankpas. De magneetstrip aan de onderkant van de pas houdt u tegen de betaalautomaat. Vervolgens wordt u gevraagd of u in een vervangende auto rijdt en kunt u de kilometerstand invullen. Deze laatste stap kunt overslaan, maar is wel handig voor uw administratie.

Is het leegrijden van de brandstoftank gevaarlijk?

Van het leegrijden van de brandstoftank kunt u beter geen gewoonte maken. Net als bij wijn zitten er onderin de tank restjes, onder andere bezinksel van de brandstof. Vult u de tank niet op tijd bij, dan slurpt de brandstofpomp deze restjes op. Hierdoor is deze kostbare pomp eerder aan vervanging toe. Voor een nieuwe brandstofpomp bent u al snel zo’n € 1000 kwijt. Niet niks dus.

Waarom moet je de tank niet helemaal vullen als het buiten warm is?

Is het buiten tropisch warm (30 graden of hoger) dan is het verstandig om de brandstoftank niet helemaal te vullen. Hitte zorgt er namelijk voor dat benzine en diesel uitzetten. In de zon kan er dan brandstof door de tankopening of de brandstofontluchting lekken. Slecht voor het milieu én voor de lak van uw auto. Stop daarom direct met tanken als het tankpistool afslaat.

Wat moet je doen als je de tankdop bent vergeten?

De tank vullen en daarna de dop vergeten; het overkomt de beste. Het klinkt misschien onschuldig, maar dat is het niet. Benzine zal niet snel uit de tank lopen, maar gassen kunnen wel ontsnappen. Heel gevaarlijk als daar een vonkje bij komt. Bij veel benzinestations is gelukkig een nooddop te koop. De originele dop tikt u voor bijna niets op de kop bij de sloop.

Kijk naar andere categorieën