Onmisbare tips voor een veilige barbecue
Bij zomerse temperaturen toveren we massaal de barbecue uit de schuur. Meer dan gezellig, maar niet zonder risico’s. Met deze tips houdt u het veilig.
Barbecueën is het toppunt van zomer. Een derde van de Nederlanders barbecuet dan ook minstens 6 keer per jaar, bleek uit onderzoek van Motivaction. Alleen is al dat gegrill niet zonder risico’s. Van brandwonden tot een compleet afgebrande tuin en van een steekvlam tot een zonnescherm die vlam vat.
Veilig barbecueën doet u zo
Een elektrische barbecue, een wegwerpbarbecue, een gasbarbecue of een houtskoolbarbecue? Iedere barbecue heeft zijn eigen gebruiksaanwijzing. Dit zijn daarom de beste tips per barbecue op een rij:
- Gebruik alleen aanmaakblokjes. Het grootste risico blijft het aansteken van de barbecue. Er zijn mensen die brandbare stoffen als spiritus, benzine, petroleum en brandgel gebruiken om de barbecue snel heet te krijgen. De kans op steekvlammen is dan levensgroot
- Geef de barbecue de tijd. Een houtskoolbarbecue is niets voor mensen die snel, snel, snel willen eten. Het duurt namelijk minimaal een half uur voordat hij goed opgewarmd is. Zodra de kolen gloeien – en dus niet meer vlammen – is de barbecue klaar voor gebruik
- Gooi hete kolen uit de barbecue nooit gelijk in de container. Omdat ze lang heet blijven, kan er zo brand ontstaan. Dek de kolen af met een laagje zand en laat ze zo helemaal afkoelen
- Zet een emmer water en/of zand naast de barbecue om snel te kunnen blussen
- Rol het snoer van de barbecue helemaal uit om brand te voorkomen
- Voorkom struikelgevaar door het snoer plat op de grond te leggen en niet in de looproute
- Zet een elektrische barbecue nooit in de buurt van water. Anders is de kans op kortsluiting heel groot. Pas ook op met regen
- Vergeet het warmte-element niet af en toe te controleren op roest en slijtage
- Haal de stekker uit het stopcontact zodra u de barbecue niet meer gebruikt
- Hou een poederblusser of CO2 blusser in de buurt. Blussen met water is een no-go
- Controleer de gasslang voor gebruik op gaatjes
- Check de datum van de gasfles en zet deze rechtop naast de barbecue. Nooit onder de barbecue
- Steek de barbecue pas aan op het moment dat u het gas opendraait
- Leeg de opvangbak onder de barbecue regelmatig. Verbrand eten en gloeiend heet vet is een gevaarlijke combinatie
- Check, check, dubbelcheck bij het uitzetten van de barbecue of de gasfles goed is afgesloten en afgekoppeld
- Het is een inkoppertje, maar barbecue nooit binnen. Dat is vragen om problemen; van brand in huis tot een koolmonoxidevergiftiging
- Hou kinderen op minimaal 2 meter afstand van de barbecue. Kleine kinderen zijn zich niet bewust van het gevaar van hete roosters, kolen en vuur. Hetzelfde geldt voor huisdieren
- Zet de barbecue op een stevige en vlakke ondergrond
- Loop, rol of schuif nooit met een brandende barbecue
- Gebruik een lange barbecuetang. Zo kunt u makkelijker vlees, vis en groente omdraaien, zonder uw vingers te branden. Ook handig: hittewerende handschoenen
- Draag brandveilige kleding tijdens het barbecueën. Met deze checklist weet u hoe snel ontvlambaar uw kleding is
- Gebruik houten satéstokjes in plaats van ijzeren. Stokjes van ijzer worden gloeiend heet [bron: brandweer.com, 101bhv.nl, gelderlander.nl]