Tekenseizoen? Zo voorkomt en verwijdert u ze bij uw huisdier
Niet alleen zijn teken irritant, ze kunnen ook nog eens voor serieuze gezondheidsproblemen zorgen. Maar geen paniek! We hebben 5 tips op een rij gezet om uw huisdier tekenvrij te houden.
1. Voorkomen is beter dan genezen
Het ligt voor de hand: het voorkomen van een tekenbeet is beter dan genezen. Niet voor niets zijn allerlei middelen beschikbaar, zoals tekenbanden en pillen tegen teken. Overleg vooraf met uw dierenarts wat het beste bij uw huisdier past en volg de handleiding van dit soort preventieve hulpmiddelen.
2. De paden op
Een flinke wandeling in het bos, op de heide of in een ander natuurgebied: veel huisdieren zijn er gek op! Maar laten dat nou ook de plekjes zijn waar veel teken zitten. Blijf zoveel mogelijk op de paden om contact met teken te vermijden en kom niet teveel op plaatsen met hoog gras.
3. Niet in de tuin?
Ook voor de honden en katten die liever dichterbij huis blijven is het opletten geblazen. Teken sluipen ook gewoon rond in de tuin, het liefst op plekjes met veel schaduw, dode bladeren en hoog gras. Maar let op: met een gazon dat dagelijks gemaaid wordt hebben de beestjes ook geen moeite. Dus controleer uw huisdier op teken ook na het ravotten in de tuin.
4. Ga op tekenspeurtocht
Teken zijn meesters in verstoppertje spelen. Daarom is het belangrijk om uw hond of kat regelmatig te checken op teken. Voel goed langs de huid, vooral op warme en vochtige plekjes. Denk daarbij aan de oksels, tussen de tenen en rond de oren. Het voelt meestal als een klein bobbeltje en soms ziet u zelfs nog de pootjes van de teek.
5. Teken verwijderen doet u zo
Een teek gespot? Weg ermee! Hoe sneller, hoe kleiner de kans op ziektes. Gebruik een speciale tekentang of -haak om de teek voorzichtig bij de kop vast te pakken en deze langzaam uit de huid te trekken. Druk niet te hard, want dan knijpt u de teek fijn en dat maakt de kans juist groter dat uw huisdier ziek wordt. Zorg ervoor dat er geen delen van de teek in de huid achterblijven om ontstekingen te voorkomen. Na het verwijderen van de teek kunt u het plekje schoonmaken met alcohol (70%). Doe dat niet vooraf, want ook dat kan het risico op ziekte juist groter maken.
Toch ziek?
Hoe goed u uw best ook doet, er kan toch een vervelende teek aan uw blik ontsnappen. Als een teek uw huisdier gebeten heeft, ziet u dit vaak aan een rode, ronde plek. Verder kan uw huisdier ook last krijgen van klachten, zoals:
- Flinke jeuk
- Koorts
- Weinig eetlust
- Moeheid
- Benauwdheid
- Pijn
Als dat speelt, neem dan zo snel mogelijk contact op met uw dierenarts.
Wees teken de baas
Het zijn vervelende beestjes, maar voor huisdiereigenaren horen ze er nu eenmaal bij. Met wat voorzorgsmaatregelen en door goed op te letten, beschermt u uw viervoeter tegen tekenbeten. Wordt uw hond of kat toch ziek door een tekenbeet? Overleg dan altijd met uw dierenarts wat de beste behandeling is. Check ook altijd of de behandeling vergoed wordt door uw dierenverzekering als u deze heeft afgesloten!