Auto schorsen? Dit wilt u weten

Laatst gewijzigd op: 10 maart 2022

Goed nieuws: het schorsen van een auto is een fluitje van een cent. Zin in nog minder gedoe? Lees dan dit artikel voordat u uw auto gaat schorsen. Wij vertellen alles wat u moet weten.

Auto schorsen? Dit wilt u weten

U kunt veel geld besparen door uw auto te schorsen

Stel dat u een tijd naar het buitenland gaat waardoor uw bolide ongebruikt in de garage staat of dat u een cabrio heeft waarmee u alleen in de zomermaanden rondrijdt. Het is dan een goed idee om uw auto te schorsen. Vanaf het moment dat hij geschorst is, heeft u namelijk een aantal kostenposten minder. U hoeft uw auto dan niet meer te verzekeren, APK te laten keuren en u hoeft ook geen motorrijtuigbelasting meer te betalen. Hou er wel rekening mee dat uw autoverzekering niet automatisch bij het schorsen van uw bolide wordt stopgezet. Dit moet u zelf regelen.

Om een auto te schorsen hoeft u de deur niet meer uit

Om dit klusje te klaren kunt u naar een kentekenloket, RDW-keuringsstation of RDW-balie gaan. Een andere optie is online een schorsing aanvragen. Daar hoeft u de bank dus niet eens voor af te komen. Het enige wat u hiervoor nodig heeft, is een DigiD. Makkie toch?

Hoeveel het schorsen kost verschilt per auto

‘Wat kost een auto schorsen?’, vraagt u zich misschien af. Dat heeft alles te maken de leeftijd van uw lieveling op wielen. Zo betaalt u voor personenauto’s, kampeerauto’s tot 3500 kilo en bedrijfsauto’s tot 15 jaar oud het ‘normaal tarief’. Dat is - nu maart 2022 - € 75,65. Is uw auto 15 jaar of ouder? Dan bent u € 24,95 kwijt, het ‘laag tarief’. Op de website van de RDW leest u wat u moet betalen als u uw auto meteen 2 of 3 jaar schorst.

De minimale schorsingsperiode is een maand

Het schorsen van een auto is altijd tijdelijk. U kunt ervoor kiezen om uw bolide voor een periode van 1, 2 of 3 jaar te schorsen. De minimale schorsingsperiode is een maand. Wilt u uw auto toch eerder weer gebruiken? Dan kunt u ervoor kiezen om de schorsing eerder stop te zetten. U krijgt dan helaas geen geld terug. Ook iets om rekening mee te houden: de schorsingsperiode loopt automatisch af. Wel krijgt u zo’n 4 weken voor afloop een herinneringsbrief. Handig, want zo kunt u op tijd een autoverzekering regelen.

Het is geen punt om een auto te schorsen en vervolgens te verkopen

Misschien is uw auto al een tijdje geschorst en denkt u: ‘Ik kan hem nu net zo goed verkopen’. Voor mogelijke rompslomp hoeft u dit niet te laten, die is er namelijk niet. Zodra de koper uw auto op zijn naam heeft laten overschrijven, vervalt de schorsing automatisch.

Voor het schorsen heeft u aantal documenten nodig

Om uw auto te schorsen, heeft u een geldig identiteitsbewijs, kentekencard en de tenaamstellingscode van uw voertuig nodig. Heeft u nog een papieren kentekenbewijs? Geen punt. Neem dan het tenaamstellingsbewijs, overschrijvingsbewijs en een geldig identiteitsbewijs mee.

Met een geschorste oldtimer mag u naar een evenement rijden

Sommige auto’s zijn te mooi om alleen maar in de garage te staan. Heeft u zo’n geschorste showpony en wilt u hiermee naar een evenement rijden? Dat mag. U moet zich alleen even bij de Belastingdienst aanmelden voor de evenementenregeling. Niet alleen geschorste oldtimers mogen trouwens naar zo’n evenement knorren. Dit geldt voor alle voertuigen van 15 jaar of ouder die geschorst zijn.

Kijk naar andere categorieën