Wanneer winterbanden écht onder uw auto moeten

Laatst gewijzigd op: 12 oktober 2018

Als de temperatuur daalt, moeten de winterbanden weer onder de auto. Maar vanaf welke temperatuur rijdt u veiliger op winterbanden? En zijn all season banden net zo goed?

Wanneer winterbanden écht onder uw auto moeten

Is het buiten kouder dan 7 graden Celsius? Dan is het tijd om de zomerbanden te verwisselen voor winterbanden. Vanaf deze temperatuur rijdt u beter en veiliger op deze banden. Er wordt ook wel gezegd: ‘Rijd op winterbanden als de ‘r’ in de maand zit’ en ‘Laat winterbanden onder uw auto monteren als de klok naar wintertijd wordt verzet’. Het slimste is om de weersvoorspelling goed in de gaten te houden en snel een afspraak te maken bij de autogarage als er winterse temperaturen op komst zijn. Houd er wel rekening mee dat het dan extra druk kan zijn.

De 6 voordelen van winterbanden

Winterbanden zijn geen overbodige luxe. In de winter op zomerbanden rijden, kunt u vergelijken met lopen op slippers als het buiten 7 graden (of kouder!) is. U komt wel vooruit, maar de kans op ongelukken is groter en uw slippers slijten sneller. In de winter rijden op winterbanden heeft veel voordelen, namelijk:

  • U heeft meer grip op de weg. Een winterband is gemaakt van rubber dat ook flexibel blijft als het buiten koud is. Ook zitten er speciale inkepingen in de profielblokken van de band; de lamellen. Die werken als een soort ‘grijpers’ op het wegdek, waardoor u meer grip heeft en extra stabiliteit in de bochten.
  • U kunt beter remmen op een glad, koud en nat wegdek. De remweg van een winterband op een besneeuwd wegdek bij 50 kilometer per uur, is ongeveer 30 meter. Bij zomerbanden is dat ongeveer het dubbele: zo’n 60 meter.
  • U heeft een kleinere kans op schade. Niet zo gek, want u heeft meer grip, rijdt stabieler in de bocht én u kunt eerder remmen.
  • U komt wél uit een laag sneeuw. De trekkracht van winterbanden is veel beter dan van zomerbanden. Als er een laag sneeuw gevallen is, komt u dus makkelijker weg.
  • U doet langer met een set banden. Op zomerbanden rijden in de winter, is niet alleen gevaarlijk, de banden slijten ook sneller. Investeer dus liever in een set winter- en zomerbanden.
  • In wintersportlanden loopt u niet het risico op een boete. In Duitsland, Finland, Frankrijk, Luxemburg, Italië, Noorwegen, Oostenrijk en Zwitserland zijn deze winterse banden verplicht.

Winterbanden: ook bij een zachte winter nodig

In Nederland kennen we geen Siberische winters. Het schijnt dat er jaarlijks tussen de 20 en 30 dagen (lichte) sneeuw valt en maar zelden zakt de temperatuur ver onder nul. Dat de winters in ons kikkerlandje relatief zacht zijn, maakt winterbanden niet overbodig. Vanaf 7 graden Celsius rijdt u al een stuk veiliger op deze banden. Daar hoeft het dus niet eerst voor te vriezen of te sneeuwen.

All season banden of winterbanden?

All season banden, ook wel vierseizoenenbanden, kunnen niet op tegen winterbanden. Ze hebben namelijk minder grip bij winterse temperaturen. Als er een dik pak sneeuw ligt of als u een besneeuwde helling op wilt rijden, is dat een probleem. Ook vragen deze banden om een andere rijstijl in de zomer en winter, zo moet u meer afstand houden. Gevaarlijk!

De bandenspanning van winterbanden

Zitten de winterbanden onder uw auto? Vergeet dan niet eens in de 2 maanden de bandenspanning te controleren. Als de buitentemperatuur daalt, daalt ook de spanning van de banden. Rijden op zachte banden is gevaarlijk, want de banden hebben minder grip, een slechtere wegligging en een langere remweg. Ook verbruikt u meer brandstof en stoot u meer uitlaatgassen uit als u op te zachte banden rijdt. Benieuwd naar de grootste fabels over winterbanden? Die leest u hier

Kijk naar andere categorieën