Rijden zonder rijbewijs: dit zijn de gevolgen
Als er iets vragen om problemen is, dan is het wel rijden zonder rijbewijs. Toch kruipen steeds meer jongeren zonder rijbewijs achter het stuur. Hoe zit dat? En wat zijn de gevolgen hiervan?
Vooral jongeren rijden zonder rijbewijs
Meer en meer jongeren tussen de 12 en 17 jaar vliegen op de bon voor rijden zonder rijbewijs. Zo blijkt uit cijfers van het Openbaar Ministerie (OM) dat vorig jaar ruim 5.000 jongeren daarvoor een boete kregen, dat is bijna 30% meer dan vorig jaar. Het gaat hierbij om het rijden op een scooter en het besturen van een auto zonder rijbewijs. Volgens Stichting Halt heeft dit roekeloze rijgedrag te maken met het coronavirus: jongeren vervelen zich meer en de wachttijden voor rijlessen en examens zijn nu veel langer. Rondknorren zonder rijbewijs is voor sommige jongeren dan wel heel verleidelijk.
De gevaren van rijden zonder rijbewijs
Het rijden zonder rijbewijs is een strafbaar feit en een bijzonder slecht idee. Niet voor niets moet u uren lessen en een pittig examen achter de rug hebben voordat u de trotse eigenaar bent van zo’n roze pasje. Heeft u die rijervaring niet, dan is de kans op een ongeluk veel groter. Dat zorgt altijd voor veel narigheid, maar zéker als u geen rijbewijs heeft. Uw autoverzekering vergoedt dan wel de letselschade bij de tegenpartij – dat is verplicht – maar verhaalt deze kosten vervolgens bij u. Het gevolg: een dikke vette rekening.
Hoge kosten en geen verzekering
Het rijden van een rijbewijs levert in eerste instantie een geldboete op. Gebeurt het vaker? Dan kan een hechtenis worden geëist. Rijdt u zonder rijbewijs iemand aan die daardoor invalide en/of arbeidsongeschikt raakt? Dan kunnen de kosten oplopen tot honderdduizenden euro’s. Zo kan een impulsief ritje ervoor zorgen dat u zichzelf in de schulden moet steken en uw leven in 1 klap drastisch verandert. En als dat nog niet genoeg zorgen geeft, bent u bij de meeste verzekeraars na zo’n ongeluk niet meer welkom. Uw auto, scooter, huis of caravan verzekeren is dan bijna een missie onmogelijk.
Een strafblad en een flinke boete
Stapt u zonder het rijbewijs achter het stuur en wordt u aangehouden door de politie, dan krijgt u gemiddeld een boete van € 180. Ook kunt u dan rekenen op een strafblad. Omdat er steeds meer jongeren zonder rijbewijs worden aangehouden, wordt er nu geëxperimenteerd met het opleggen van een Halt-interventie. Dit houdt in dat Halt in gesprek gaat met ouders, dat de daders leeropdrachten moeten maken, moeten reflecteren op hun gedrag en worden aangespoord om hun excuses aan te bieden. De resultaten hiervan zijn tot nu toe goed. Na een boete maakt 14% van de jongeren dezelfde misstap, na een Halt-interventie nog maar 6%.
3 belangrijke feiten over uw rijbewijs
- Een kopie van uw rijbewijs is niet geldig. U moet altijd een origineel en geldig rijbewijs laten zien
- Als uw rijbewijs is gestolen of u ‘m bent verloren, hoeft u geen aangifte te doen bij de politie. Vul wel bij de gemeente een verklaring in en vraag een nieuwe aan
- Heeft u de pech dat uw rijbewijs op vakantie wordt gestolen, dan moet u aangifte doen bij de plaatselijke politie. Er wordt dan een proces-verbaal gemaakt. Eenmaal weer thuis moet u nog een keer aangifte doen [bron: eenvandaag.avrotros.nl]