9 tips om uw online privacy beter te beschermen
Door het internet is de hele wereld binnen handbereik. Heel handig, maar ook een gevaar voor uw online privacy. Deze 9 tips helpen daarom uw digitale vingerafdruk verkleinen.
Online privacy is een onderwerp waar veel mensen zich over opwinden (“Ik ben nergens meer anoniem!”, “De overheid weet álles van me!”), maar waar weinig mensen ook daadwerkelijk naar handelen. Adformatie vergeleek het in een artikel met op de bank zitten in je blote kont met de gordijnen open en dan klagen dat de hele buurt je kan zien. Iedereen vindt dat hij of zij recht heeft op privacy, maar zelf hier de touwtjes voor in handen nemen? Ho maar! Toch is het meer dan verstandig om uw digitale vingerafdruk te verkleinen. Uit het TNO-rapport ‘Privacybeleving op het internet in Nederland’ bleek dat 15% van de Nederlanders wel eens te maken heeft gehad met verlies of diefstal van persoonsgegevens. Door uw online privacy beter te beschermen, kunt u dit voorkomen.
Uw online privacy beschermen doet u zo
“Maar ik heb toch niets te verbergen?”, wordt wel eens gezegd als het gaat over online privacy. Eigenlijk is dat helemaal niet belangrijk. Het gaat er niet om of u wel of niet iets te verbergen heeft, maar of de overheid en bedrijven wel of niet te vertrouwen zijn. Daarnaast heeft iedereen wel íets te verbergen. Vergelijk het met een postbode die uw post opent voordat hij het in de brievenbus gooit of de buren die in uw mailbox snuffelen zonder dat u hier toestemming voor heeft gegeven. Dat wil niemand. Internet Explorer, Safari en Google Chrome staan vaak standaard op een computer. Alleen zijn dit niet de meest privacy-vriendelijke browsers. Mozilla Firefox is de veiligste keus, want hier kunt u de meeste instellingen zelf van aanpassen. Waarschijnlijk heeft u al jaren een innige relatie met de bekendste zoekmachine ter wereld: Google. Als u niet het risico wilt lopen dat uw profiel wordt doorverkocht aan adverteerders, kunt u beter voor een andere zoekmachine kiezen. Kies bijvoorbeeld voor:
- Startpage.com: uw IP-adres verborgen blijft hier verborgen
- Duckduckgo.com: gebruikt versleutelde verbindingen
- Disconnect search: zoekt via een proxy, zodat uw IP-adres verborgen blijft De meest voorkomende wachtwoorden zijn nog steeds ‘123456’ en ‘password’, ontzettend makkelijk te hacken. Met een sterk wachtwoord bent u meteen een stuk veiliger online. Lastig hoeft dat niet te zijn. Kies voor een wachtzin of maak gebruik van deze 10 tips om een goed wachtwoord te bedenken. Stel het updaten van uw computer niet te lang uit. Als de software niet up to date is, komen er gaten en scheuren in de beveiliging. Het is dan extra makkelijk om er misbruik van te maken. Bij de instellingen van uw computer ziet u of er een update is. Door in incognito te surfen, houdt uw browser niet bij welke pagina’s u bezoekt en welke programma’s u downloadt. Uw internetserviceprovider en werkgever kunnen nog wel zien welke pagina’s u bezoekt. Hier leest u hoe u zo’n icognitovenster opent. Niet zomaar bijlagen in e-mails openen, op een linkje klikken naar een mooie aanbieding of via een link naar de inlogpagina van uw online bank gaan. Let ook op als een bestand moet downloaden als zip-bestand of als er in een mail van een bank of overheidsinstantie wordt gevraagd naar persoonlijke gegevens. Deze tips helpen u ook om phising te voorkomen. Computervirussen zijn een gevaar voor uw privacy. Vooral Windows-systemen zijn hier gevoelig voor. Als u een computer heeft met Windows 10 dan zit er automatisch het antivirusprogramma Windows Defender bij. Er zijn ook internetproviders die een antiviruspakket aanbieden. Het is voor hackers een koud kunstje om een netwerk aan te maken met de naam van het openbare wifi-netwerk. Binnen no-time hebben ze dan toegang tot gegevens op uw smartphone, tablet of computer. Gebruik openbare wifi-netwerken daarom met beleid en volg deze tips. [bron: toolbox.bof.nl, adformatie.nl, veiliginternetten.nl]