Waarom u inbrekers in de spotlights moet zetten

Laatst gewijzigd op: 4 februari 2019

Inbrekers houden er niet van om in de spotlights te staan. Daarom is het ook zo’n goed idee om buitenverlichting met een bewegingssensor te kopen.

Waarom u inbrekers in de spotlights moet zetten

Er zijn eindeloos veel trucs om te zorgen dat inbrekers uw huis overslaan. Zoals de inkoppertjes: super-de-luxe sloten, een beveiligingscamera of een waakhond. Ook een goede manier om inbrekers af te schrikken, is met buitenverlichting met een bewegingssensor. Ex-inbreker Evert Jansen legde eerder uit waarom je het beste kunt kiezen voor sensorverlichting: “Stel dat je op vakantie gaat en je zet de vaste verlichting aan. Als er dan een inbreker in je tuin loopt, hebben je buren daar geen idee van. Met sensorverlichting gaan de lichten aan en uit als er iemand rond je huis loopt. Voor de buren is dat een teken om te gaan kijken.”

Bewegingssensor versus schemersensor

Buitenverlichting is er in allerlei soorten, maten én prijzen. Zo is er verlichting te koop met een bewegingssensor, een schemersensor of allebei. De naam zegt het al. Buitenverlichting met een bewegingssensor gaat aan als iemand binnen het bereik van de sensor komt. Als iemand bijvoorbeeld in uw tuin loopt of op de stoep staat. Een lamp met een schemersensor springt aan zodra het buiten begint te schemeren. Het voordeel van een buitenlamp met een bewegingssensor is dat het oplettende buren eerder opvalt als er een ongenodigde gast in uw tuin loopt. Een lamp die ineens aanspringt, trekt namelijk de aandacht.

Buitenverlichting kopen? Hou hier rekening mee

Let bij het kopen van sensorverlichting altijd op de reikwijdte. Dat is het bereik van de bewegingssensor in meters, ook wel herkenningsafstand genoemd. Het is belangrijk dat de reikwijdte niet te kort is, anders springt de lamp pas aan als een inbreker op de stoep staat of al op het dak zit. De reikwijdte moet ook niet té groot zijn, anders gaat de verlichting al aan als er iemand op straat voorbij loopt. Het is dus even zoeken voordat u verlichting vindt met de perfecte reikwijdte voor uw huis. De detectiehoek, ook wel het detectiebereik of de registratiehoek, is het bereik van de bewegingssensor in graden. Met een detectiehoek van 100 graden wordt er dus beweging opgemerkt in een gebied van 100 graden rondom de sensor. Hoe groter de hoek, hoe meer de sensor ziet. Is de detectiehoek te klein, dan zijn inbrekers vaak zo slim om zich in de dode hoek te verstoppen. Kijk ook even of de lamp een infraroodsensor heeft. Deze sensor zorgt dat de lamp niet aangaat als er bomen of struiken bewegen. Een lichtplan is een chique woord voor ‘goed nadenken over slimme plekken om verlichting op te hangen’. Hou bij het maken van zo’n plan rekening met de reikwijdte, de detectiehoek en de zwakke plekken van uw huis. Zo is het altijd een goed idee om verlichting bij de achterdeur te hangen, omdat inbrekers vaak via deze deur binnenkomen. En vergeet niet: het is belangrijk dat de buren het goed kunnen zien als er een lamp aanspringt. Bekijk uw huis dus ook eens door de ogen van de buren. Hangt de verlichting te laag, dan is het voor inbrekers een fluitje van een cent om de lamp uit te schakelen. Let hierop bij het ophangen van de lampen. Er zijn buitenlampen te koop met zonnepanelen. Ideaal, want dat scheelt veel stroom (en dus geld!) en is beter voor het milieu. En heeft u buitenverlichting zonder bewegingssensor? Dan is dat geen reden om deze lampen bij het grof vuil te zetten. Er zijn ook losse bewegingssensoren te koop die u zelf aan de lamp kunt koppelen.

Slim: sluit lampen aan op een tijdschakelaar

Ziet een huis er bewoond uit, dan gaan inbrekers eerder een deurtje verder. Een hele goede reden om de lampen in huis op een tijdschakelaar aan te sluiten dus. Schakel niet alleen de lampen in de woon- en slaapkamer hierop aan, maar ook de lampen op minder logische plekken zoals de badkamer en de wc. Stel ze verschillend af. Laat eerst een lamp in de woonkamer branden, daarna in de keuken en dan in de slaapkamer. En zorg dat het licht op verschillende momenten ook weer uitgaat. Zo zet u inbrekers op het verkeerde been. Benieuwd wat de meest gestolen spullen zijn bij woninginbraak? Lees hier de top 10.

Kijk naar andere categorieën