Veilig op reis in 2024? Maak deze fouten niet
Koffers gepakt, reis uitgestippeld en vakantievoorpet begonnen? Knoop dan eerst deze veelgemaakte fouten in uw oren. Zo weet u zeker dat u in 2018 veilig op reis gaat.
Not to do: de vieze koffiekopjes in de afwasmachine zetten
Niets is fijner dan thuiskomen in een schoon en opgeruimd huis. Toch is het beter om niet té netjes te zijn voordat u op vakantie gaat. Inbrekers blijven op afstand als het net lijkt alsof u gewoon thuis bent. Doe dus zo min mogelijk moeite en wees een sloddervos voordat u vertrekt. Laat de lege koffiekopjes op de keukentafel staan, zet uw pantoffels naast de bank, laat tijdschriften slingeren en leg de hondenriem klaar in de gang. Koppel eventueel de lampen aan een tijdschakelaar, zodat het huis nog meer bewoond lijkt, als u er niet bent.
Not to do: het adreslabel aan uw koffer volledig invullen
Op het adreslabel aan uw koffer of tas is er ruimte genoeg om al uw gegevens op te schrijven. Van uw adres tot uw telefoonnummer. Handig als uw koffer op een vliegveld is blijven steken of nog in de gang van het hotel staat. Het is alleen een stuk veiliger om een adreslabel niet volledig in te vullen. Inbrekers doen vaak op vliegvelden inspiratie op door te spieken op adreslabels. Ze pennen een adres over en gaan recht op hun doelwit af: een onbewoond huis. Schrijf daarom alleen uw naam en telefoonnummer op een adreslabel. Meer is er ook niet nodig om u terug te vinden.
Not to do: geen reisverzekering afsluiten voordat u op vakantie gaan
Bij een reisverzekering denken veel mensen meteen aan hun bagage. Terwijl dat misschien een risico is dat u zelf wel kunt dragen. Wie ongelukkig van een berg skiet, pech heeft onderweg of wordt geveld door een vervelend virus, kan ook op de reisverzekering rekenen. Met een reisverzekering bent u namelijk verzekerd voor de risico’s die u niet kunt of wilt dragen tijdens een vakantie of weekendje weg. Het is de extra zekerheid die u nodig heeft. Zo hoeft u zich niet druk te maken, maar kunt u gewoon lekker genieten. Check daarom altijd voordat u weggaat of u een reisverzekering heeft, zodat u goed verzekerd op vakantie gaat. En breid uw verzekering uit met aanvullende dekkingen, zoals annulering en werelddekking, voor een reisverzekering op maat.
Not to do: zomaar een openbaar wifi-netwerk gebruiken
Een vakantie zonder wifi is voor veel mensen een nachtmerrie. Maar een gratis wifi-spot is niet meteen reden voor een feestje. Voor hackers is het namelijk een makkie om een netwerk aan te maken met de naam van het openbare wifi-netwerk. Zonder dat u het doorheeft, heeft de hacker dan toegang tot veel gegevens op uw smartphone, tablet of computer. Voorkom daarom dat uw telefoon spontaan contact maakt met een wifi-netwerk en gebruik nooit openbare wifi-netwerken voor belangrijke zaken, zoals inloggen met uw DigiD of geld overmaken. Het is altijd beter om het wachtwoord van een beveiligd netwerk te vragen in een hotel, café of restaurant.
Not to do: zonder winterbanden op wintersport gaan
In de winter is het niet verstandig om op slippers naar buiten gaan. Net zo onverstandig is rijden met zomerbanden bij winters weer. Winterbanden hebben namelijk een ander profiel en een andere rubberstructuur, waardoor u meer grip heeft op de weg. Dat is veel veiliger. In veel typische wintersportlanden bent u zelfs strafbaar als u bij winters weer geen winterbanden onder uw auto heeft. Gaat de reis naar Finland, Frankrijk, Italië, Luxemburg, Noorwegen, Oostenrijk, Zweden of Zwitserland? Zorg dan dat uw banden winterproof zijn.
Not to do: de navigatie blind vertrouwen
Sinds bijna iedereen een navigatiesysteem heeft, zijn kaarten overbodig. Heel handig, maar hou er wel rekening mee dat uw navigatie niet altijd up to date is. Vaak weet deze digitale wegwijzer niet dat er afzettingsborden, omleidingen en andere onverwachte verkeerssituaties zijn. Er blind op vertrouwen is dan gevaarlijk. Hou onderweg daarom altijd de borden in de gaten en leg voor de zekerheid een paar kaarten in uw dashboardkast. Old school thuis de route uitstippelen is ook nog eens beter voor uw richtingsgevoel.
Not to do: vakantiefoto’s op social media delen
Natuurlijk is het leuk om een selfie te maken als u in het vliegtuig zit of aan een cocktail nipt. Het is alleen beter om deze vakantiekiekjes voor uzelf te houden. Door ze te delen op Facebook of Instagram zegt u tegen potentiële inbrekers dat de kust veilig is, omdat u toch niet thuis bent. Doe het liefst zo mysterieus mogelijk over uw vakantie en vertel alleen aan intimi waar en wanneer u op reis gaat. Als u het écht niet kunt laten om foto’s te delen, zorg dan dat ze alleen zichtbaar zijn voor echte vrienden en niet voor de vrienden van vrienden. Op Facebook kunt u dit per post aangeven en op Instagram kunt u uw profiel op privé zetten.
Not to do: klakkeloos een kopie van uw identiteitsbewijs geven
Wie ski’s, een fiets of een auto op vakantie wil huren, wordt vaak om een kopie van zijn identiteitsbewijs gevraagd. Helemaal zonder risico’s is dit niet. Om identiteitsfraude te plegen, hebben criminelen namelijk persoonsgegevens nodig. Als u een kopie van uw paspoort, identiteitskaart of rijbewijs geeft, krijgen ze die gegevens op een presenteerblaadje. Zo wordt het wel heel makkelijk om een verzekering af te sluiten op uw naam of om eens flink online te shoppen op uw kosten. Alleen overheidsinstanties, banken, casino’s, notarissen, zorgverleners en werkgevers mogen een kopie van uw identiteitsbewijs maken. Andere instanties hebben genoeg aan het type identiteitsbewijs en het documentnummer, zoals: ‘Paspoort, NWLFR8971’. Als er een kopie wordt gevraagd bij een receptie of de autoverhuur, geef er dan één waarbij uw burgerservicenummer (BSN) is doorgestreept. De KopieID app kan hierbij helpen. Laat uw paspoort of identiteitskaart niet innemen. KopieID App store KopieID Google Play
Not to do: de Groene Kaart thuis laten liggen
Bent u nét onderweg, ligt de Groene Kaart nog op het aanrecht. Met dit internationale verzekeringsbewijs kunt u in het buitenland aantonen dat uw auto, caravan, brommer, motor of scooter verzekerd is. Officieel heeft u in de meeste landen geen Groene Kaart nodig, maar lokale autoriteiten weten dat niet altijd of maken hun eigen regels. Neem daarom het zekere voor het onzekere en neem een Groene Kaart mee. Het is ook een handig spiekbriefje, want hierop leest u in welke landen de verzekering geldig is en welk nummer u kunt bellen bij schade.
En natuurlijk ook niet doen:
- Vaccinaties vergeten. Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering leest u precies welke vaccinaties u nodig heeft en krijgt u advies per land.
- Niks aantrekken van een negatief reisadvies. Een reisadvies helpt u voorbereiden op de veiligheidsrisico’s tijdens een vakantie. Denk aan natuurrampen en oorlogsgeweld. Volg daarom altijd het advies van de Rijksoverheid op.