Heeft u al afscheid van de praatpaal genomen?

Laatst gewijzigd op: 31 juli 2017

Het is de reddingsboei in een zee van pech en een vriendelijke stem als alles even tegen zit: de praatpaal. Toch is het tijd om afscheid te nemen van deze kanariegele paal.

Heeft u al afscheid van de praatpaal genomen?

Eigenlijk is het heel logisch dat de praatpalen langs de Nederlandse snelwegen verdwijnen. Ruim 86% van de Nederlanders heeft een smartphone en is dus bij pech niet aangewezen op een praatpaal langs de weg. Ook is het volgens Rijkswaterstaat een stuk veiliger om direct achter de vangrail te gaan staan, in plaats van langs de snelweg naar een praatpaal lopen. Toch wordt het wel kaal zonder deze gele blikvangers!

Er was eens een praatpaal

In 1955 kreeg de Afsluitdijk om de 5 kilometer telefoonpalen. Deze palen waren iets anders dan de praatpalen die we nu kennen, want ze zagen er anders uit. De eerste 10 praatpalen werden in 1960 langs de rijksweg tussen Den Haag en Rotterdam geplaatst. Later werden de palen langs alle rijkswegen geïnstalleerd. De hoogtijdagen van de praatpalen waren in de jaren ‘90. De 3.500 praatpalen in Nederland werden maar liefst 100.000 keer per jaar gebruikt. Met de komst van de mobiele telefoon liep dit aantal snel terug, daarom besloot minister Schultz om het netwerk van de praatpalen uit te schakelen per 1 juli 2017.

Een praatpaal in uw achtertuin

Er is nog tijd om afscheid te nemen van de praatpalen. Over alle palen zit nu een hoes die duidelijk maakt dat hij niet meer te gebruiken is. De komende weken worden de palen verwijderd. Gelukkig krijgen de meeste palen een tweede leven. Zo worden er laadpalen voor elektrische auto’s en fietsen van gemaakt, palen om water uit te tappen en informatiepalen. Ook blijven veel praatpalen te bewonderen in verkeer- en telecommusea. Een praatpaal in uw achtertuin? Op Marktplaats kunt u er 1 op de kop tikken.

Voorbereid op pad

Bij pech is een praatpaal voortaan niet meer de redder in nood. Zorg daarom dat uw telefoon altijd opgeladen is als u in de auto stapt. Neem desnoods een powerbank mee. Ook belangrijk: sla het noodnummer van uw pechhulp op in uw telefoon en leg een briefje met dit nummer in het dashboardkastje van uw auto. Als u bij InShared verzekerd bent, belt u bij pech +31 (0)71 364 17 62. Ook als u uw autosleutels bent vergeten of een lege tank heeft. [bron: rijkswaterstaat.nl, wegenwiki.nl]

Kijk naar andere categorieën