Fietsdiefstal voorkomen? De 5 belangrijkste tips
Bent u net de trotse eigenaar van een nieuwe fiets, wordt hij binnen no time gestolen. Daar gaat uw stalen ros! Met deze tips bent u fietsdieven voortaan te slim af.
Fietsdiefstal is de meest voorkomende diefstal in Nederland. Volgens cijfers van de Stichting Aanpak Fiets- en e-bikediefstal (SAFE) worden er iedere dag 1.500 fietsen gestolen, dat zijn er 550.000 per jaar. Da’s niet niks! Maar hoe kun je voorkomen dat je geliefde e-bike, spiksplinternieuwe fiets of oude barrel in de verkeerde handen terechtkomt? Deze tips helpen:
1. Gebruik minimaal 2 sloten
Een fiets die alleen met een ringslot op slot staat, is voor criminelen kinderspel. Zorg daarom altijd voor 2 of zelfs 3 verschillende sloten. Bijvoorbeeld een beugelslot, ringslot én kettingslot. Het kost dieven dan ook meteen een stuk meer tijd om uw fiets mee te nemen. Hou er wel rekening mee dat ieder slot een eigen gebruiksaanwijzing heeft. Dit zijn de grootste verschillen:
- Ringslot: De meeste (nieuwe) fietsen hebben een ringslot. Zorg dat het slot tussen de spaken zit waar ook het ventiel zit. Zo is het voor criminelen bijna onmogelijk om het slot open te breken zonder het ventiel te beschadigen. Van lekke banden worden dieven natuurlijk niet blij
- Kettingslot: Bij een kettingslot is het belangrijk dat hij niet bungelt, anders is hij zo door te zagen of open te knippen met een betonschaar. Wikkel het slot daarom altijd een paar keer om een paal of om uw fiets. Maak het slot ook zo hoog mogelijk vast. Ligt hij op de grond, dan kunnen dieven hem met een steen openslaan
- Beugelslot: Een beugelslot moet niet zo hoog mogelijk, maar juist zo laag mogelijk vastgemaakt worden. Anders zijn fietsendieven zo slim om de fiets als hefboom te gebruiken. Het slot springt hierdoor vanzelf open Goed om te weten: sluit u onze Fietsverzekering af dan moet uw stalen ros minimaal een ART categorie-2 slot hebben. Anders vergoeden wij de schade niet als uw fiets wordt gestolen.
2. Bevestig uw fiets aan de ‘vaste wereld’
Bevestig uw fiets altijd aan de ‘vaste wereld’, zoals een lantaarnpaal, brug, fietsenrek of hek. Zo is het voor criminelen een stuk moeilijker om uw geliefde vervoersmiddel mee te nemen.
3. Maak uw fiets zo opvallend mogelijk (of juist niet!)
Hoe opvallender een fiets, hoe groter de kans dat dieven hem laten staan. Ga daarom los met spuitbussen, stuurversiering en andere uitbundige fietsaccessoires. Rijdt u liever niet op een pimpelpaarse fiets met gouden spatbord? Zorg dan dat uw fiets er zo onaantrekkelijk mogelijk uitziet. Tik een oud barrel op de kop en trek een plastic zak over het zadel. Geen dief die er dan naar kraait.
4. Stal uw fiets op een drukke plek
Als criminelen ergens geen zin in hebben, dan is het wel in pottenkijkers. Stal uw fiets daarom als het even kan op een plek waar veel mensen staan te wachten. Denk aan een fietsenrek tegenover een bushalte, tramhalte of taxistandplaats. Een bewaakte fietsenstalling is natuurlijk ook een veilige plek voor uw stalen ros.
5. Maak een spiekbriefje van uw fiets
Een spiekbriefje? Ja, een spiekbriefje. Mocht uw fiets ondanks bovenstaande tips toch gestolen worden, dan is het fijn als u alle gegevens paraat heeft. Maak een lijstje met het framenummer of de graveercode van uw fiets, het slotnummer, het merk, de kleur en het type. Deze gegevens komen meer dan goed van pas als u aangifte moet doen. Ook belangrijk: zorg dat u altijd twee fietssleutels heeft. Zo checkt een verzekeraar of u de fiets niet verkocht heeft. Bent u dus een sleutel kwijt, laat er dan 1 bijmaken. Zijn beide sleutels weg, dan is het nodig om het slot te vervangen.
En heeft u al een verzekering voor uw fiets afgesloten? Een fietsverzekering helpt dan wel geen diefstal voorkomen, maar zorgt er wel voor dat u niet met een torenhoge rekening zit als uw stalen ros is gestolen. De Fietsverzekering van InShared heeft geen eigen risico, is voordelig én binnen een paar minuten afgesloten. Bereken nu vrijblijvend uw premie.