Auto huren op vakantie? Dit zijn de valkuilen

Laatst gewijzigd op: 22 juli 2019

Met je gehuurde auto langs de Spaanse kust of door de Franse Alpen knorren, geeft een groot gevoel van vrijheid. Er is alleen een flinke maar: een auto huren blijft een gok.

Auto huren op vakantie? Dit zijn de valkuilen

Valkuil 1: De huurauto blijkt veel duurder dan gedacht

Gaat u de voorwaarden van een huurauto doorspitten? Vergeet dan niet uw leesbril. Autoverhuurder zijn namelijk gek op kleine lettertjes. De Consumentenbond vergelijkt het verdienmodel van verhuurders met dat van budget luchtvaartmaatschappij. De vlucht kost een prikkie, maar u betaalt zich blauw aan extra kosten. In de voorwaarden van een huurauto staat vaak in minuscule lettertjes dat u extra moet betalen voor een navigatie, autostoeltje en als een bestuurder jonger dan 25 jaar is of ouder dan 70 jaar. Zelfs voor een extra bestuurder bent u al snel €5 à €10 per dag kwijt. Check de voorwaarden daarom altijd vooraf.

Valkuil 2: Een rekening krijgen voor onverklaarbare schade

Een extra krasje hier, een extra krasje daar. Het is de schrik van iedere vakantieganger: een rekening krijgen voor onverklaarbare schade aan de huurauto. Loop daarom bij het ophalen niet alleen een rondje om de auto, maar maak ook foto’s of een video van bestaande schade. Zelfs van de kleinste krasjes. Laat de beschadigingen die u heeft gespot door een medewerker op uw formulier aantekenen. En zorg dat er bij het inleveren een bewijs getekend wordt dat de auto geen (nieuwe) beschadigingen heeft.

Valkuil 3: De hoofdprijs betalen voor een volle tank

Kies als het even kan voor een autoverhuurder met een vol-volbeleid. Dat betekent dat u de auto met een volle tank huurt en weer met een volle tank inlevert. Vraag aan de verhuurder waar het dichtstbijzijnde tankstation is of speur zelf even via Google Maps. Hoe dichter u bij het afleverpunt tankt, hoe beter. Als de tank in de ogen van de verhuurder niet vol genoeg is, moet u vaak extra betalen. Wees zo slim om bij het afhalen en inleveren van de auto foto’s te maken van de brandstofmeter en de tankbonnetjes te bewaren. Verhuurders met een vol-leegbeleid zijn minder aantrekkelijk. Voor zo’n volle tank betaalt u meestal de hoofdprijs en u krijgt (bijna) geen geld terug als er bij inleveren nog iets brandstof in de tank zit.

Valkuil 4: De auto nét iets te laat inleveren

Een huurauto een uur te laat inleveren, kan u zo een extra dag huur kosten. Lever de auto dus ruim op tijd in, het liefst tijdens openingsuren. Gooit u de autosleutels door de brievenbus, een zogenaamde ‘drop off’, dan kunt u de auto niet samen met de verhuurder nalopen op schade. Dat is een flinke gok.

Valkuil 5: Er is te veel geld van uw creditcard afgeschreven

Als u al lang en breed weer thuis bent, is het verstandig om de afschriften van uw creditcard goed in de gaten te houden. Het komt nog wel eens voor dat verhuurbedrijven onterechte bedragen afschrijven. Klopt het niet? Maak dan zo snel mogelijk bezwaar bij de verhuurder en eventueel de bemiddelaar. Mocht dat niets opleveren, dan kunt u nog bezwaar maken bij uw creditcardmaatschappij. Er zijn ook bedrijven waar u een auto kunt huren zonder creditcard. Van een gestolen paspoort tot een vermiste koffer – diefstal komt helaas vaak voor op vakantie. Met deze tips kunt u diefstal voorkomen. [bron: volkskrant.nl, consumentenbond.nl, ad.nl]

Kijk naar andere categorieën