Schadeverleden auto

Als u een tweedehands auto koopt, dan is het goed om u te verdiepen in het schadeverleden van de auto. Eerdere schade aan de auto kan namelijk ten koste gaan van de veiligheid en het kan ook betekenen dat de kans op schade in de toekomst groter is.

Bereken uw premie

Het schadeverleden achterhalen

Bij de verkoop van een tweedehands auto heeft de verkoper de plicht om het schadeverleden te delen, maar heeft de koper net zo goed een onderzoeksplicht om te kijken of er zelf nog schade gevonden kan worden. Daarom is het verstandig om, voordat u overgaat tot de aankoop, zelf een check te doen of te laten uitvoeren. Daarnaast kunt u ook een online kentekencheck doen. Daarmee is niet het volledige schadeverleden in te zien, maar kunt u wel controleren of de auto een WOK-status heeft. Dit staat voor Wacht op Keuring en houdt in dat de auto niet de weg op mag, totdat er een nieuwe keuring heeft plaatsgevonden.

Waar u op moet letten

Let bij de aankoop van een tweedehands auto in ieder geval op de volgende punten, om een inschatting te maken van de status van de auto:

  • Kleurverschillen: dit kan betekenen dat een deel van de auto overgespoten is in verband met krassen of deuken
  • Onregelmatigheden tussen carrosseriedelen: bij een schadevrije auto zijn de naden tussen de verschillende onderdelen netjes afgewerkt en gelijk aan elkaar. Als er schade is geweest ziet u dit vaak aan ongelijke naden
  • Geluiden: bij het openen van de deuren, de kofferbak of de motorkap, maar ook bij het starten van de auto of tijdens het rijden
  • Interieur: ook aan de binnenkant van de auto kan er schade zijn (geweest). Controleer onder andere de stoelen, gordels en achteruitkijkspiegel

Schadevrije jaren

Het hebben van een auto waaraan eerder schade is geweest gaat niet direct ten koste van uw schadevrije jaren. De kans dat er nog eens schade aan uw auto ontstaat is alleen wel groter. En die schade gaat wel ten koste van uw schadevrije jaren. Denk dus goed na, voor u een auto met een groot schadeverleden koopt.

Veelgestelde vragen

Is de verkoper van een tweedehandsauto verplicht om het schadeverleden te delen?

De verkoper van een tweedehands auto is over het algemeen verplicht om informatie over het schadeverleden te delen, omdat dit van invloed kan zijn op de keuze van de potentiële koper. Wel heeft de koper ook een onderzoeksplicht: er mag verwacht worden dat de koper zelf ook onderzoekt en navraagt of er in het verleden schade aan de auto is geweest.

Kan ik online checken of een auto ooit schade heeft gehad?

Er zijn online kentekencheckers waar u kunt achterhalen of een auto ooit de WOK-status heeft gehad. WOK staat voor Wacht op Keuring en deze status wordt afgegeven als een auto eerst opnieuw gekeurd moet worden voor hij (weer) de weg op mag.

Artikelen en tips

Duurste reparaties Auto

De 5 duurste reparaties aan uw auto

Een auto is een flinke kostenpost, dat weet iedere automobilist. Helemaal als er aan uw bolide gesleuteld moet worden. Dit zijn de 5 duurste reparaties.

Katjing!
Schadevrije jaren voor dummies

Schadevrije jaren voor dummies

Voor wie schadevrije jaren net zo ingewikkeld vindt als de stelling van Pythagoras of een Rubiks kubus, komen wij als geroepen. Want zó ingewikkeld is het echt niet!

Hoe zit dat eigenlijk?
De 10 beste tips om autoschade te voorkomen

De 10 beste tips om autoschade te voorkomen

Jaarlijks botsen duizenden Nederlanders met hun auto tegen iets of iemand aan, met een (flinke) schadepost als gevolg. Wij vroegen verschillende schade- en automotive experts naar hun belangrijkste tips om autoschade te voorkomen. Doe er uw voordeel mee!

Bekijk de tips
Rij veilig in de herfst: de 6 beste tips

Rij veilig in de herfst: de 6 beste tips

Laagstaande zon, beslagen autoruiten en steeds meer files. De herfst is voor automobilisten geen pretje. Dankzij deze 6 tips rijdt u ook in dit seizoen veilig.

Ja, ik wil veilig rijden
Auto-ongelukken voorkomen? Dit zijn de beste tips

Auto-ongelukken voorkomen? Dit zijn de beste tips

Na corona is het minder druk op de weg, maar aan het aantal verkeersdoden is dat niet te merken. In 2020 kwamen er zelfs meer mensen om het leven bij een verkeersongeval dan het jaar daarvoor. Reden genoeg om deze tips in uw oren te knopen.

Lees meer
Dashcam kopen? Zo doet u geen miskoop

Dashcam kopen? Zo doet u geen miskoop

Was de dashcam eerst alleen een musthave in Rusland, tegenwoordig schaffen ook in ons kikkerlandje steeds meer mensen er 1 aan. Denkt u erover om een dashboardcamera te kopen? Lees dan eerst even deze tips.

Geen kat in de zak