De 10 beste tips om autoschade te voorkomen
Jaarlijks botsen duizenden Nederlanders met hun auto tegen iets of iemand aan, met een (flinke) schadepost als gevolg. Wij vroegen verschillende schade- en automotive experts naar hun belangrijkste tips om autoschade te voorkomen. Doe er uw voordeel mee!
Tip 1. Laat uw koplampen polijsten
Wist u dat het zinvol is om uw koplampen eens per twee jaar te polijsten? Bij veel auto’s wordt de UV-coating van koplampen namelijk aangetast door weersinvloeden en daardoor worden ze dof en bent u als bestuurder minder goed zichtbaar. Met gepolijste koplampen zien uw medeweggebruikers u dus goed, maar zelf goed zicht hebben is ook belangrijk. Controleer en vervang daarom ook regelmatig de ruitenwisserbladen, zodat ze optimaal functioneren. Dus; goed zien én gezien worden!
Tip 2. Voorkom autoschade met veiligheidsfolie
Criminelen hebben het vaak gemunt op auto’s en tikken daarvoor graag een ruitje in. Wat veel mensen niet weten, is dat ook dit type autoschade kan worden voorkomen. Er bestaat GSW-veiligheidsfolie, waardoor autoramen maar liefst 20 keer sterker zijn. Hierdoor kunt u auto-inbraken aanzienlijk vertragen en zelfs vermijden. Benieuwd welk type auto het meest gestolen wordt? We hebben het voor u onderzocht!
Tip 3. Denk aan de snelheid op zoab-wegen
Een groot deel van de Nederlandse wegen zijn voorzien van zeer open asfaltbeton (zoab-wegen). Deze structuur vermindert het verkeersgeluid en het opspatten van regen. Dat is mooi, maar er is ook een keerzijde; door de open structuur komen steentjes vaak los te liggen en schieten daardoor omhoog. Helaas beschikken niet alle zoab-wegen over een waarschuwingsbord. Mocht u zien dat er (veel) losse kiezels op het wegdek liggen, verlaag dan uw snelheid en vergroot de afstand met uw medeweggebruikers.
Tip 4. Vergeet niet hoe geluidloos elektrische auto’s zijn
Steeds meer mensen rijden in een (deels) elektrische auto. Bent u één van die bestuurders? Houd er dan altijd rekening mee dat u vrijwel geen geluid produceert en dat daarom medeweggebruikers u niet horen aankomen. Raakt u toch bij een ongeval betrokken, schakel dan direct de motor uit. Hulpverleners en mogelijke slachtoffers die zich rond het voertuig bevinden lopen dan minder gevaar.
Tip 5. Kies voor winterbanden
Wist u dat u bij sneeuw en bij een snelheid van 50 km/uur door gebruik van winterbanden maar liefst 28 meter (!) sneller tot stilstand komt dan wanneer u met zomerbanden rijdt? Al bij temperaturen beneden de zeven graden bieden winterbanden veel voordeel. Door de zachtere rubbersamenstelling en het speciale profiel verkort de remweg en neemt de grip toe. Geadviseerde periode voor winterbanden: oktober t/m maart.
Tip 6. Gebruik een eenvoudig navigatiesysteem
Bestuurders zijn steeds vaker afgeleid in het verkeer en veroorzaken daardoor sneller autoschade. Ook navigatiesystemen zorgen voor veel rumoer tijdens het rijden. Zorg daarom voor een eenvoudig navigatiesysteem, één waar u als bestuurder goed mee overweg kan. Dit biedt een hoop rust en verkleint de kans op schade.
Tip 7. Zorg voor volledig zicht vanuit de auto
Er ontstaan geregeld ongelukken omdat bestuurders hun medeweggebruikers over het hoofd zien. Zorg daarom dat u altijd volledig zicht hebt vanuit de auto en reinig regelmatig de voor- en achterruiten. Let op: vergeet niet om óók de buitenspiegels schoon te maken. Hoe klein ze ook zijn, ze zijn van onschatbare waarde en moeten u te allen tijde helder zicht bieden.
Tip 8. Vergeet de parkeersensoren niet
Eenvoudig parkeerschade voorkomen? Parkeersensoren zijn uw beste vriend! Deze slimme toepassing waarschuwt u in beeld en geluid als er een object of gevaar in de buurt is, waardoor u eenvoudig kunt uitwijken en autoschade voorkomt. Ondanks goedwerkende parkeersensoren moet u natuurlijk ook zelf altijd goed blijven opletten.
Tip 9. Gebruik geen mobiel in de auto
We kennen allemaal de afleiding van onze mobiele telefoon. Te pas en te onpas pakken we het mobieltje erbij en veel Nederlanders doen dat zelfs tijdens het rijden. Dit is ook terug te zien in het aantal auto-ongelukken dat jaarlijks geregistreerd wordt. Het duurt nog even voordat heel Nederland over zelfrijdende (autonome) auto’s beschikt. Tot die tijd; focus op de weg en medeweggebruikers en voorkom ongevallen en autoschade.
Tip 10. Sla de APK-keuring niet over
Een jaarlijkse APK-keuring is niet voor alle auto’s verplicht. Hierdoor kiezen sommige Nederlanders ervoor om deze keuring over te slaan. Onverstandig. Onderneem zelf tijdig actie en laat uw auto periodiek keuren door een gespecialiseerde onderhoudsgarage. Zo bent u er zeker van dat uw auto veilig is en langer meegaat. Dit artikel is tot stand gekomen met dank aan onderstaande automotive-experts:
- Ben Reijntjes (Raamfolies.nl)
- Ellen Noppe (Eurocross)
- Ineke van Klei (ABS Autoherstel)
- Jorrit Wolters (Profile Car & Tyreservice)
- Kees Weerheim (BHV Nederland)
- Lotte Priem (Autotaalglas)
- Robbert Slim (InShared)
- Prof. dr. ir. Steinbuch (Hoogleraar Automotive Technology)
- Roland Regeer (parkeersensoreninbouwen.nl)
We hopen dat de tips u helpen om autoschade te voorkomen.