Zo ruikt een stinkende auto weer fris

Laatst gewijzigd op: 11 juli 2024

Wie had er vroeger geen kerstboompje bungelen aan de binnenspiegel? Vieze geuren werden zo gemaskeerd door een chemische dennenlucht. Onze tips werken wél om uw auto weer fris te laten ruiken.

Zo ruikt een stinkende auto weer fris

Sigarettenrook van de vorige eigenaar, een vleugje etensresten of de geur van natte hond. Sommige geuren zijn zo penetrant dat ze in de auto blijven hangen. Niet gek in zo’n kleine, afgesloten ruimte. Gelukkig zijn er aantal dingen die u kunt doen om de auto weer fris te laten ruiken.

De vieze geur van sigarettenrook

Niet in de auto roken, is natuurlijk de beste manier om deze vieze lucht te voorkomen. Ruikt het toch naar rook? Geef de auto dan een grote schoonmaak. Begin met het zuigen van de matten, zet de ventilatie 30 minuten op recirculatie en reinig de stoelen met een textielreiniger. Als het goed is, ruikt de auto nu al een stuk frisser. Er zijn ook mensen die zweren bij zuiveringszout, een natuurlijk middel dat vieze geuren absorbeert. Strooi het op de bekleding van de auto of vul hier een kom mee. Geef het wel genoeg tijd om in te laten trekken. Ruikt de auto niet meer naar rook, dan het met een stofzuiger opzuigen.

De vieze geur van een natte hond

De geur van honden, helemaal als ze hebben gezwommen, blijft lang in de auto hangen. Pak het daarom grondig aan en begin met het wassen van alles wat van stof is en u uit de auto kunt halen. Kijk wel eerst of het materiaal geschikt is voor de wasmachine. Doe een desinfecterende spray op een doek en haal dit over de onderdelen die u niet kunt wassen. Vul een kom met zuiveringszout of koffiedik als de auto nog steeds niet fris ruikt.

De vieze geur door een slecht werkende airco

Schimmels in de ventilatiekanalen zorgen meestal voor de muffe lucht die uit de airco komt. De snelste manier om van deze vieze lucht af te komen, is door de airco te laten reinigen. Door de airco 5 minuten uit te zetten voordat u de motor afzet, kunt u deze geur in het vervolg makkelijk voorkomen. Anders heeft de verdamper van de airco niet genoeg tijd om op te drogen en is het extra aangenaam voor bacteriën.

De vieze geur van etensresten

Een frietje van de McDrive, een zak snoep of een paar bifi-worstjes. Een knorrende maag kan ervoor zorgen dat uw auto verandert in een snackparadijs. Alleen hoe komt u van de geur van etensresten af? De eerste stap is de auto goed luchten. Speur ondertussen naar vergeten etensresten. Kijk in de opbergvakken en in de ruimte tussen en onder de autostoelen. Zuig vervolgens de auto en verwijder eventuele vlekken met een beetje zuiveringszout en water. Even schrobben met een tandenborstel en het is weer blinkend schoon.

De vieze geur van braaksel

Iedereen die wagenziek is, weet hoe lang een autoritje kan duren. En als de welbekende pilletjes tegen wagenziekte niet werken, dan is overgeven vaak niet te voorkomen. Om de hardnekkige geur van braaksel te verdelgen, is het belangrijk dat u zo snel mogelijk in actie komt. Hoe langer het in de auto blijft liggen, hoe meer het in uw bekleding trekt. Haal het braaksel weg met een vochtige doek en strooi zuiveringszout op de plek waar het heeft gelegen. Laat het ongeveer een half uur liggen en zuig het zout dan op met een stofzuiger. Zet de ramen en deuren een tijd open om de geur kwijt te raken.

Blijft uw auto stinken?

Dan kunt u altijd nog een ozonbehandeling proberen. Voor deze behandeling wordt een ozongenerator in de auto geplaatst. Al de zuurstof uit de auto wordt omgezet in ozon, waardoor bacteriën verdwijnen en de auto frisser ruikt. Daarna moet de auto minimaal 3 uur gelucht worden, zodat de ozonlucht wordt omgezet in zuurstof. Hoe het komt dat ozon geuren verwijdert, is een (ingewikkeld) chemisch verhaal. De korte versie: vieze geuren bestaan meestal uit verbindingen waarin koolstof voorkomt. Ozon reageert hierop en verandert de koolstofverbinding in water en koolzuurgas (CO2). En dat is geurloos.

Het interieurfilter vervangen

In iedere auto zit een interieurfilter, ook wel pollenfilter genoemd. Een onmisbaar auto-onderdeel, omdat het stof, vuil en schadelijke deeltjes als roet, stikstof en zwaveldioxide buiten de deur houdt. In de lente en zomer zijn mensen met hooikoorts extra blij met deze uitvinding, want zelfs stuifmeel wordt gefilterd. Is de interieurfilter aan vervanging toe, dan hangt er vaak een muffe geur in de auto. Ook kunt u het merken aan de ruiten die eerder beslaan en hogere brandstofkosten. Door autofabrikanten wordt aangeraden om minimaal één keer per jaar het filter te vervangen of na 15.000 kilometer. Het is mogelijk om het filter zelf te vervangen, maar bij de meeste auto’s is dat wel een gepruts. Bij een garage is dit klusje zo gepiept. Ook is het vaak onderdeel van de grote beurt.

Laat een alarmbel rinkelen bij deze geuren in de auto

Hoe ouder de auto is, hoe minder fris hij meestal ruikt. Maar los van een muffe lucht door de airco, zijn er ook autogeuren waarbij er wél een alarmbel moet gaan rinkelen.

De auto ruikt naar gas

Als u een penetrante gaslucht ruikt wanneer u de auto start, is de kans groot dat het om een gaslek gaat. Meestal is deze geur extra sterk als u de ventilatie of airconditioning in de auto aanzet. Blijf niet rijden met een auto die naar gas ruikt, maar kom meteen in actie. Het beste kunt u contact opnemen met uw garage, zodat daar het lek opgespoord en gemaakt wordt.

De auto ruikt zoet

Ook als er een hele zoete geur uit het koelingssysteem van de auto komt, is dat een goede reden om direct naar de garage te rijden. Waarschijnlijk komt deze geur van het giftige ethyleen glycol, beter bekend als antivriesmiddel. Vaak is er dan een lek in het koelsysteem, de radiatoren of de verwarmingselementen van de auto. Misschien kunt u de geur van antivriesmiddel niet direct plaatsen, want volgens veel mensen ruikt het naar stroop.

De auto ruikt naar brandstof

Ruikt u een snufje benzine of diesel? Parkeer de auto dan zo snel mogelijk op een veilige plek. Deze geur kan komen door een brandstoflek. En dat is heel brandgevaarlijk. Neem zo snel mogelijk contact op met Pechhulp of een andere hulpdienst.

De auto ruikt naar brand

Bij een brandlucht in de auto, denkt bijna iedereen: ‘Dit is foute boel’. Het beste is om op zo’n moment de auto langs de kant te zetten en te kijken waar de geur vandaan komt. Een smeulende geur kan komen door oververhitte remblokken of door weg te rijden met de handrem erop. Laat de auto minimaal 15 minuten afkoelen en bel bij twijfel altijd een hulpdienst.

Auto schoonmaken? 11 tips voor een brandschone auto

Volgens een onderzoek van Bovag wassen we gemiddeld 8,4 keer per jaar onze auto. Een klus die geen úren hoeft te kosten, als u het slim aanpakt. Lees daarom deze tips voordat u begint met poetsen.

  1. Maak een simpel sopje
    Waarom dure schoonmaakmiddelen kopen als de auto ook blinkend schoon wordt met groene zeep? Maak een simpel sopje van water en groene zeep, en was hiermee de auto van boven naar beneden. De onderkant van de auto is vaak extra vies. Hier kunt u dus het beste mee eindigen.
  2. Gebruik 2 emmers
    Een beginnersfout: 1 emmer gebruiken om de hele auto schoon te maken. U loopt zo het risico dat na het boenen de auto onder de krassen zit. Het laatste wat u wilt als u de auto schoonmaakt. Gebruik daarom altijd 2 emmers. Doe in de ene een beetje sop en in de ander water. De emmer gevuld met water is om de spons in om te spoelen. Zo voorkomt u dat in de emmer met sop zand komt en u de auto ‘scrubt’.
  3. Was de auto in de lengterichting
    Was de auto altijd in de lengterichting. Als u draaiende bewegingen maakt, ontstaan er cirkelvormige krassen die in het licht erg opvallen. Zogenaamde ‘swirls’.
  4. Vergeet de wisserbladen niet
    Door opgedroogd vuil, insecten en vogelpoep kunnen de ruitenwissers een stuk minder goed hun werk doen. Geef de ruitenwisserbladen daarom regelmatig een flinke poetsbeurt. Het enige wat u hiervoor nodig heeft, is een spons en een beetje sop. Vul ook meteen de ruitenwisservloeistof bij, zo zit u nooit zonder.
  5. Klop de automatten uit
    De automatten schoonmaken is zo’n klusje dat altijd onderaan onze to-do list staat. Maak er gewoonte van om het iedere maand te doen. Klop ze buiten eerst goed uit en zuig ze daarna grondig. Kleine moeite, groot plezier.
  6. Maak de velgen schoon
    De auto is pas echt schoon als u de velgen ook heeft gepoetst. Met een beetje velgenreiniger zijn ze zo als nieuw. Houdt u van een precisie werkje? Boen de velgen dan schoon met een tandenborstel. Natuurlijk krijgt u ze ook glimmend met een spons, doek of washandschoen van microvezel.
  7. Poets het dashboard
    Het dashboard is het visitekaartje van uw auto. Het is het eerste dat u ziet als u in de auto stapt. Tijd voor een poetsbeurt dus! Haal met de smalste mond van de stofzuiger al het vuil en stof uit de kieren van het dashboard. Haal de laatste beetjes stof weg met een microvezeldoekje en neem het daarna af met een iets vochtige doek. U kunt ook een koffiefilter gebruiken om het dashboard af te nemen. Dit werkt ontvettend.
  8. Open de ramen pas als ze droog zijn
    Het is een inkoppertje, maar open de ramen pas als ze helemaal schoon zijn. Anders drogen ze gestreept op. Als u geen tijd heeft om te wachten, kunt u de ramen even snel afnemen met een doek of een krant. Vergeet de ruiten niet schoon te maken als het vriest. Omdat vocht zich aan vuil hecht, ligt er op vieze ruiten eerder ijs.
  9. Laat de auto extra glanzen
    Een beetje (schoonmaak)azijn is genoeg om de auto te laten blinken. Doe het op een doek en wrijf hiermee over uw schone auto. De geur verdwijnt zodra de auto droog is.
  10. Leg een vochtvreter in de auto
    Vochtvreters maken de auto niet schoner, maar helpen beslagen autoruiten wel voorkomen. Heel handig! U kunt een vochtvreter in de winkel kopen, maar er ook één zelf maken. Doe in een oude sok een beetje kattenbakvulling en leg er knoop in. Klaar is uw vochtveter.
  11. Geef de autolampen een likje tandpasta
    Een tandenborstel kunt u niet alleen gebruiken voor de velgen, maar ook voor de koplampen. Doffe koplampen gaan weer glimmen als u ze poetst met een tandenborstel met een likje tandpasta.

Hars, vogelpoep en insecten verwijderen

Sommige vlekken zijn wel héél hardnekkig. Voorkom lamme armen door het boenen met deze tips:

  • Vogelpoep.
    Leg een natte prop toiletpapier op de vlek en laat het een paar minuten weken. Als het goed is, kunt u de poep een paar minuten later zo van de auto vegen. Laat vogelpoep nooit te lang zitten. Omdat het zuur is, kan het de lak blijvend beschadigen
  • Insecten.
    Met cola en een stukje krant zijn de vlekken zo weg. Wat ook werkt, is een pantykousje en een beetje sop
  • Hars.
    Er zijn speciale harsverwijderaars te koop, maar een beetje autoshampoo werkt ook. Zwicht niet voor het gebruiken van agressieve middelen zoals terpentine. Dat kan de lak aantasten

Recept: Milieuvriendelijke glasreiniger

Om de ruiten van uw auto schoon te maken, hoeft u niet naar de winkel te hollen voor een glasreiniger. Een milieuvriendelijke variant is zo gemaakt met producten die waarschijnlijk standaard in uw keukenkastje staan. Dit is het recept:

  • Water
  • Schoonmaakazijn
  • Een lege spuitfles
  • Afwasmiddel (het liefst zonder kleur- en conserveermiddelen en petrochemische ingrediënten)
  • Een maatbeker Vul een maatbeker met twee koppen water en meng dit met een halve kop schoonmaakazijn. Maak het mengsel extra ontvettend door er een halve theelepel afwasmiddel aan toe te voegen. Giet het in een spuitfles en schud het goed.

    Op zoek naar meer slimme tips? Die hebben wij hier op een rij gezet.

Kijk naar andere categorieën