Zijn winterbanden nodig bij een zachte winter?
Niet alle schoenen zijn gemaakt voor de winter, hetzelfde geldt voor autobanden. Maar zijn de verschillen tussen winter- en zomerbanden echt zo groot? En is het ook nodig om van banden te wisselen bij een zachte winter?
Wie weinig profiel heeft onder zijn of haar schoenen, glijdt bij ijzel eerder uit. Niet voor niets zijn er speciale winterschoenen te koop met extra grip. Bij winterbanden is dit bijna hetzelfde. De lamellen in winterbanden zorgen voor grip bij het remmen en optrekken. Dit zijn de inkepingen in de profielblokken van de band. Het geeft profiel en het werkt als een soort ‘grijpers’ op het wegdek. De lamellen zijn heel strategisch op de winterbanden geplaatst, dwars, verticaal en als zigzag. Deze combinatie zorgt voor extra grip en stabiliteit in de bochten. Een winterband heeft vier aangrijpingspunten op het wegdek en een zomerband maar één. Daarom zijn deze banden meer geschikt voor winters weer.
Niet iedere band is hetzelfde
Wie denkt dat ‘een band, een band is’, heeft het mis. Naast dat er verschil zit in het profiel, is ook de rubbersamenstelling anders. Het gedeelte van een winterband dat in aanraking komt met het wegdek is gemaakt van rubber dat ook bij lage temperaturen flexibel blijft. Heel belangrijk, want dit zorgt voor meer grip. Het rubber van een zomerband is minder flexibel bij een temperatuur van nul graden. Ook is met winterbanden de remweg een stuk korter. En is er een laag sneeuw gevallen? Dan komt u met winterbanden veel makkelijker weg, de trekkracht is veel beter.
Zijn winterbanden nodig bij een zachte winter?
Nederland staat bekend om de vlakke wegen en zachte winters, toch zijn winterbanden de veiligste keus. Door het aangepaste profiel en de andere rubbersamenstelling, geven winterbanden meer grip dan zomerbanden. Niet alleen als het -10 is, maar al vanaf 7 graden Celsius. En staat er een wintersport op de planning? In Duitsland, Finland, Frankrijk, Italië, Luxemburg, Noorwegen, Oostenrijk en Zwitserland zijn deze winterse banden zelfs verplicht. Bron: VACO