Dit wilt u van een brandweerman weten

Laatst gewijzigd op: 19 januari 2017

Is een brandweerman extra voorzichtig? Hoe vaak is er vals alarm? En wat is de gouden tip om brand te voorkomen? Wij vroegen het.

Dit wilt u van een brandweerman weten

Bent u extra voorzichtig omdat u brandweerman bent?

Brandweerman en brandonderzoeker Bas Gul: “Ik denk het wel. Als ik kook blijf ik er altijd bij, ik laat mijn spullen goed onderhouden en in mijn huis hangen rookmelders en een koolmonoxidemelder. Omdat ik bewust ben van de risico’s, denk ik ook dat ik er goed naar kan handelen. Ik slaap er dus niet minder goed door. Al weet je natuurlijk nooit hoe je reageert als het je zelf overkomt.”

Iedereen weet dat de brandweer brand blust, wat doen ze nog meer?

“Als mensen hulp nodig hebben en ze kunnen niet door de politie geholpen worden, dan komen wij. Dus ook als iemand bekneld zit in een voertuig of als er iets met gevaarlijke stoffen niet goed gaat. Waar mensen van wegrennen, rennen wij dus naar toe.”

Hoe vaak is er vals alarm?

“80 procent van de meldingen is echt. We krijgen wel eens van de buren een melding binnen als een laagstaande zon in het raam reflecteert. Het lijkt dan net alsof er brand is bij de buren. Of als mensen barbecueën op hun balkon en de buren schrikken van de rook. Maar over het algemeen zijn meldingen van woningbranden terecht.”

Wat moet je vooral niet doen als het brandalarm af gaat?

“Weer naar binnen gaan als je al buiten bent, om spullen te redden bijvoorbeeld. Veel mensen onderschatten hoe gevaarlijk rook is. Eén teug rook kan zo schadelijk zijn dat je in het ziekenhuis beland. De gevaren van rook zijn echt groter dan de gevaren van brand.”

Kijk naar andere categorieën