Wat (bijna) niemand weet over ruitenwissers

Laatst gewijzigd op: 11 november 2019

Ruitenwissers zijn misschien wel één van de meest onderschatte onderdelen van de auto. Pas bij een flinke hoosbui en een laagstaande zon besef je hoe onmisbaar ze zijn. Tijd om er meer over te leren!

Wat (bijna) niemand weet over ruitenwissers

Ruitenwissers zijn na een jaar aan vervanging toe

‘Wanneer moet ik mijn ruitenwissers vervangen?’, vraagt u zich misschien af. Ruitenwissers die nodig aan vervanging toe zijn, beginnen te piepen, te ratelen, laten strepen achter of stuiteren over de voorruit. Natuurlijk is het altijd beter om dat moment voor te zijn. Want als er 1 ding is dat u niet wilt, dan is het wel geen hand voor ogen zien in de auto. Op bijna alle ruitenwissers zit een handig geheugensteuntje: een sticker die geleidelijk van kleur verandert. Ook wel de ‘slijtage indicator’ genoemd. In het instructieboekje van uw auto leest u welke kleur staat voor het vervangen van de wissers. Gemiddeld gaan ruitenwissers zo’n 12 tot 15 maanden mee. Bij twijfel kunt u natuurlijk altijd even aankloppen bij een autogarage.

Ruitenwissers hoeven niet de hele ruit schoon te maken

Sommige ruitenwissers maken maar een klein deel van de ruit schoon. Voldoende zicht en minimaal 1 wisser is namelijk de enige eis in de typegoedkeuring voor auto’s. Autofabrikanten zijn dus vrij om te experimenten met de lengte van de wisserarmen, de soorten wisserbladen en de werking van de ruiterwissermotoren.

IJs is de grootste vijand van de ruitenwisser

De ruitenwissers aanzetten terwijl er nog een laagje ijs op ligt, is een no-go. IJs wordt wel de grootste vijand van de ruitenwisser genoemd. Niet zo gek, want ijskristallen zijn zo scherp dat ze het rubber beschadigen. Zet de ruitenwissers dus pas aan als de ruiten helemaal ijsvrij zijn. Als het vriest, is het verstandig om karton of een anti-vriesdeken op de ruit te leggen. Niet alleen hoeft u hierdoor ‘s ochtends niet te krabben, de wissers vriezen ook niet vast. Zijn ze toch vastgevroren? Tik een paar keer zachtjes met een ijskrabber en ze zijn weer los.

Het is verstandig om 1 keer per jaar van ruitenwisservloeistof te wisselen

‘Normale’ ruitenwisservloeistof is geel of roze van kleur. Dit vloeistof is niet geschikt voor de winter, want het kan bevriezen bij temperaturen onder het vriespunt. Wilt u niet met de gebakken peren zitten? Dan is het slim om antivries ruitenwisservloeistof te kopen. Dit blauwe vloeistof zorgt ervoor dat het reservoir, de leidingen en de sproeikoppen niet bevriezen als het buiten kouder dan koud is. Er is ook een speciale zomervariant te koop, hierin zit een oplosmiddel waardoor de aanslag van dode insecten makkelijker te verwijderen is. Geen must, maar wel handig.

De wasstraat is niet slecht voor ruitenwissers

De wasstraat is in principe niet slecht voor ruitenwissers. Wel kan er shampoo of wax gebruikt worden waardoor de wisserbladen uitdrogen. Het gevolg: ruitenwissers die eerder piepen, ratelen of strepen achterlaten. Ook kunnen de achterruitenwissers blijven haken in de wasstraat, waardoor ze kapotgaan. Door een plastic zak om de wissers te doen, kunt u dit voorkomen. Zet ook altijd vóórdat u de wasstraat ingaat, de automatische functie van de ruitenwissers uit. Anders reageren ze op water en kunnen ze kapotgaan.

De ruitenwisser is uitgevonden door Mary Anderson

De Amerikaanse uitvindster Mary Anderson vond het maar niks dat automobilisten constant moesten uitstappen om de ramen schoon te maken. Ze bedacht een bijzonder mechanisme: een lange arm met een rubberen blad. De bestuurder van de auto kon deze arm bewegen, zonder zijn handen naar buiten te hoeven steken. In 1903 kreeg ze patent op de ruitenwisser, die ze ‘autoglaswasapparaat’ noemde.

Het is moeilijk de beste ruitenwissers aan te wijzen

De vraag: ‘Welke ruitenwissers zijn het beste?’, is lastig te beantwoorden. Niet alleen komen er steeds nieuwe wissers op de markt, het is ook persoonlijk. Om de keuze iets makkelijker te maken, namen ANWB en ADAC (De Allgemeine Deutsche Automobil-Club) ruitenwissers onder de loep. Uit deze test kwamen de ruitenwissers van Bosch het beste. Ook ontdekten ze dat flatblade (zonder stalen blade) beter zijn dan ‘normale’ ruitenwissers.

De wisserbladen schoonmaken is een must

Het geldt voor wasmachines, truien, planten en ruitenwissers: met een beetje extra zorg gaan ze veel langer mee. Het belangrijkste is dat de ruitenwisserbladen regelmatig schoon worden gemaakt, zeker in de zomer. Door opgedroogd vuil, insecten en vogelpoep kunnen ze een stuk minder goed hun werk doen. De wisserbladen kunt u gewoon schoonmaken met een spons. Ook belangrijk: laat nooit de ruitenwissers op de voorruit vallen na het schoonmaken van de ruit, gebruik altijd genoeg ruitenwisservloeistof en haal bladeren onder de wissers vandaan. Als de ruitenwissers strepen veroorzaken, komt dat 9 van de 10 keer door takjes en bladeren die eronder zitten.

Bij de APK-keuring worden uw ruitenwissers getest

Bij de APK-keuring worden de ruitenwissers van uw auto altijd grondig bekeken. Er wordt gekeken of de ruitenwissers op alle standen goed werken en de ruit droogvegen. Ook wordt erop gelet of het rubber niet uitgedroogd is en volledig vastzit op de wisser. Trekken uw ruitenwissers strepen? Dan worden ze bij een APK altijd vervangen.

Kijk naar andere categorieën