Waarom een auto veilig is bij onweer
Elk jaar worden zo’n 5 tot 10 Nederlanders getroffen door de bliksem. Wie in de auto zit, hoeft hier gelukkig niet bang voor te zijn. Maar waarom is een auto eigenlijk veilig bij onweer?
Vroeger dachten mensen dat de rubberen banden van de auto een blikseminslag niet geleiden. Maar de échte reden dat een auto een veilig ‘huisje’ is als het onweert, is de metalen carrosserie. Die werkt als geleider van elektriciteit en voert de bliksem af naar de grond, zonder dat je daar als automobilist last van hebt. Deze constructie wordt ook wel kooi van Faraday genoemd. Slecht nieuws voor mensen met een cabrio: in deze auto bent u niet veilig bij onweer, omdat het dak niet van geleidend materiaal gemaakt is.
Auto en onweer: feit of fabel?
Autobanden beschermen je tegen bliksem
Fabel: Alleen de kooi van Faraday zorgt ervoor dat u veilig in uw auto zit als het onweert. Autobanden zouden een kilometer dik moeten zijn om bliksem te geleiden. Dat rijdt wel heel lastig.
Alleen met alle ramen en deuren dicht, ben je veilig in een auto
Feit: Eigenlijk heel logisch. Als de autoramen en –deuren niet dicht zijn, is de auto geen kooi van Faraday. Alles moet potdicht zitten om het veilig te houden.
Bij blikseminslag moet je de auto ontladen
Fabel: Bliksem wordt meteen afgevoerd naar de grond, als u in de auto wordt geraakt. Geen reden voor paniek dus. En nee, u hoeft de auto niet te ontladen door zachtjes tegen een vangrail of lantaarnpaal te rijden.
Het is beter om niet te rijden als het onweert
Feit: Bij een flinke onweersbui is het verstandiger om niet in de auto te stappen. U zit dan wel droog en veilig, maar door een bliksemaanslag kunt u van schrik de macht over het stuur verliezen of verblind raken door de flits. Bent u al onderweg? Parkeer de auto dan. Natuurlijk niet onder een boom of op een plek waar uw auto het hoogste punt is. Ga ook niet naast water staan, want water geleidt stroom.
Na een blikseminslag moet je even wachten met de autodeur openmaken
Fabel: Nee hoor, dat hoeft niet. De lading wordt toch meteen afgevoerd.
Een caravan is net zo veilig als een auto
Fabel: Een caravan is lang niet altijd van metaal gemaakt en dus ook geen kooi van Faraday. Dit vakantiehuisje op wielen is dus niet net zo veilig als een auto.
Tijdens de zomervakantie heb je meer kans op onweer
Feit: Hoe warmer het ergens is, hoe groter de kans is op onweer. Ook wel warmte-onweer. Bij onweerswolken stroomt stijgende warme lucht en dalende koude lucht vlak langs elkaar. Door deze stromingen worden elektrisch geladen deeltjes meegevoerd. De wolk wordt daardoor als een soort condensator opgeladen. Zo ontstaan ontladingen tussen de ene wolk en de andere wolk of tussen de wolk en de aarde. En dat geeft weer gedonder en blikseminslagen.
[bron: knowhow.nl, quest.nl, nrc.nl]