Hoe veilig is een zebrapad?
Dikke witte strepen op de weg die het makkelijker maken om over te steken: een zebrapad. Maar hoe veilig is het eigenlijk?
Het zebrapad bestaat al ruim 65 jaar. De eerste officiële voetgangersoversteekplaats verscheen in 1951 in de Engelse stad Slough. Net zoals de uitvinder van de noodhamer kwam de uitvinder van het zebrapad door een ongeluk op het idee. Wesley Belisha, de Britse minister van Verkeer, werd begin jaren dertig aangereden. Hij besefte toen hoeveel voetgangers er jaarlijks door autoverkeer overlijden en bedacht het zebrapad. Het eerste jaar zorgde deze slimme uitvinding al voor een daling van 11% doden als gevolg van een aanrijding. Helemaal nieuw was het zebrapad niet. In de oude Romeinse stad Pompeï hadden ze al alternatieve zebrapaden: een aantal grote stenen achter elkaar, zodat voetgangers met droge voeten aan de overkant konden komen. Dat was hard nodig, want de straat was een openbaar riool en vuilstort.
Maar is een zebrapad wel veilig?
Daar zijn de meningen over verdeeld. Een zebrapad wekt namelijk de indruk dat er rekening met je gehouden wordt en je dus veilig kunt oversteken, maar dat is lang niet altijd zo. Er zijn veel automobilisten en fietsers die zich niks van de witte strepen op de weg aantrekken. De voorrangssituatie gaat dan niet op en een zebrapad verandert in een gevaarlijk punt. Om van een zebrapad een veilige en vlotte oversteekplaats te maken, is de plek ontzettend belangrijk. Ook moet hij goed zichtbaar zijn voor voetgangers en weggebruikers.
Feiten over zebrapaden
Wist u dit al? Wie een voetganger niet voor laat gaan op een zebrapad, krijgt een boete van €370! Niet mis. Als er weinig licht is, is het zo toch duidelijk dat er een zebrapad ligt. Je herkent deze bollen door de zwart-wit gestreepte paal waar ze op staan. In Nederland zijn deze knipperende bollen in 1962 afgeschaft. De strepen van een zebrapad moeten wit zijn. Voor de kleur van de ondergrond zijn geen regels, als de witte strepen maar opvallen. De ondergrond mag daarom ook blauw of rood zijn. Vroeger was het verboden om binnen 30 meter van een zebrapad over te steken, nu niet meer. Het is niet verplicht om gebruik te maken van een zebrapad, maar wel veilig. Fietsers mogen er geen gebruik van maken, tenzij ze de fiets aan de hand hebben. [bron: ad.nl, zebrapaden.hotglue, vvn.nl]