Feiten en fabels over flitspalen

Laatst gewijzigd op: 6 juli 2017

Zit in iedere flitspaal een camera? En wanneer word je geflitst door een flitspaal? Lees hier wat feiten en fabels zijn over flitspalen.

Feiten en fabels over flitspalen

Alleen als je te hard rijdt, word je geflitst

Fabel: Niet alleen voor snelheidsovertredingen word je geflitst, maar ook als je door rood licht rijdt. Nog steeds zorgt te hard rijden voor de meeste boetes. In 2016 waren er 4.067.291 verkeersovertredingen voor te hard rijden en 255.341 voor het rijden door rood licht.

In iedere flitspaal in Nederland zit een camera

Feit: Vroeger was een flitspaal heel onderhoudsgevoelig. Er zat een camera in met een fotorolletje dat steeds moest worden vervangen. Vervolgens werd het ontwikkeld, uitgelezen en werden er brieven met acceptgiro’s verstuurd. Tot 2007 werkte de Nederlandse overheid met deze analoge camera’s. Omdat de aanschaf van deze camera’s heel duur was, werden ze verwisseld en gerouleerd. In niet iedere flitspaal zat toen dus een camera. Nu er in Nederland alleen digitale flitspalen zijn, is dit verleden tijd. In België bestaan ze nog wel: in twee derde van de flitspalen zit geen camera. Langzaam worden deze palen ook vervangen door de digitale variant.

Er zijn ook flitspalen voor fietsers

Feit: Alleen vind je deze flitspalen nog niet in Nederland. In België steken ze een stokje voor elektrische fietsen die té snel gaan. In zones waar je maar 30 kilometer per uur mag rijden, kun je nu geflitst worden als je te hard fietst.

Flitspalen werken met radargolven

Feit en fabel: Niet alle flitspalen werken met radargolven, maar de meeste wel. Bij deze flitspalen wordt er een radarstraal op het voertuig gericht. De snelheid blijkt uit de golflengte van de teruggekaatste straal. Flitspalen die meten dat je door rood licht rijdt, werken weer anders. Via een soort lussen in het wegdek, wordt uw snelheid voor en na het stoplicht gemeten.

De flitsfoto kun je niet bekijken

Fabel: Als u een boete heeft gekregen, staat er vaak een fotofilmnummer op de brief. Bij het digitale loket van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) kunt u de flitsfoto dan opvragen of zelfs direct bekijken.

Je weet dat je geflitst bent, als je een flits ziet

Fabel: Er zit een infraroodflitser in de nieuwe flitspaal. Hierdoor is de flits niet te zien. Je weet dus pas dat je geflitst bent als er een boete op de deurmat ligt. Er zijn nog flitspalen waarbij je de flits wél ziet.

Een flitspaal in Hilversum levert het meeste geld op

Feit: Deze flitspaal wordt ook wel ‘de paal van 4 miljoen genoemd’. Vorig jaar leverde hij gemiddeld €710 per uur op, dat zijn bijna 12 boetes per uur. Een extra reden om aan het Oostereind in Hilversum goed op te letten. [bron: om.nl, rtlnieuws.nl, rijksoverheid.nl, quest.nl]

Kijk naar andere categorieën