Dit zijn de grootste fabels over inbrekers
Er doen veel broodje-aapverhalen de ronde over inbrekers. Dat er alleen maar meer wordt ingebroken, dat inbrekers vooral ’s nachts hun slag slaan en dat dure sloten geen verschil maken.
Broodje aap 1: inbrekers breken niet 2 keer bij hetzelfde huis in
Een tweede inbraak loopt meestal (nog) gesmeerder dan een eerste. Inbrekers weten nu wat de zwakke plekken van het huis zijn, hoe ze zo snel mogelijk binnen kunnen komen en waar de waardevolle spullen liggen. Uit onderzoek van het Verbond van Verzekeraars bleek dan ook dat bij 8% van de inbraakclaims al vaker op het adres was ingebroken. Bij meer dan de helft van deze herhaalinbraken werd er binnen een jaar nog een keer ingebroken. Vaak komen inbrekers terug voor waardevolle spullen, omdat ze de eerste keer niet alles mee konden nemen. Of weten ze door een grote kartonnen doos op de stoep dat de gestolen tv vervangen is.
Broodje aap 2: er wordt alleen maar meer ingebroken
Gelukkig wordt er steeds minder ingebroken. Cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek lieten zien dat er afgelopen jaar 49.135 keer aangifte werd gedaan van inbraak in een woning. In 2016 waren dat er nog er 55.730.
Broodje aap 3: inbrekers nemen nooit de voordeur
De meeste inbrekers komen inderdaad binnen via de achterdeur. Deze deur is bij 88,1% van de Nederlandse huizen niet goed beveiligd, ontdekte de stichting Nederlandse Inbraakpreventie Weken (NIPW). Na de achterdeur gebruiken de meeste inbrekers de voordeur. Niet gek, want veel mensen laten hun voordeur gewoon openstaan of vergeten de sleutel uit de binnenkant van het slot te halen. Via de brievenbus kunnen ze het slot dan zo opendraaien. En zo niet? Dan hebben criminelen genoeg handige foefjes om de voordeur alsnog met weinig moeite open te krijgen.
Broodje aap 4: er wordt het meest ’s nachts ingebroken
Wie denkt dat er vooral ’s nachts ingebroken wordt, heeft het mis. Ruim de helft van alle inbraken gebeurt gewoon op klaarlichte dag, blijkt uit cijfers van de politie. Een derde van de inbraken ’s avonds en maar 10% ’s nachts. Vooral in de herfst- en wintermaanden wordt er veel ingebroken. Hoe donkerder het buiten is, hoe kleiner de kans dat inbrekers worden gesnapt.
Broodje aap 5: tijdens de kerstdagen zitten inbrekers ook onder de kerstboom
De feestdagen zijn voor inbrekers hét moment om hun slag te slaan. Er wordt dan ongeveer 2 keer zoveel ingebroken als op normale dagen, bleek uit cijfers van het Verbond van Verzekeraars. Vooral tussen 17:00 en 21:00 uur is het voor inbrekers showtime. Ook tijdens de jaarwisseling wordt er meer ingebroken dan normaal. Sluit daarom voor de zekerheid een paar schemerlampen aan op een tijdschakelaar en vraag aan de buren of ze met de kerstdagen thuis zijn. Misschien willen ze een oogje in het zeil houden.
Broodje aap 6: de meeste inbrekers bereiden zich goed voor
De cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek liegen er niet om: 80% van alle woninginbraken worden door gelegenheidsinbrekers gepleegd. Dit zijn inbrekers die zich niet voorbereiden, maar in de omgeving speuren naar open ramen, ladders in de tuin of slecht beveiligde achterdeuren.
Broodje aap 7: dure sloten houden inbrekers niet op afstand
Het moet inbrekers zo min mogelijk moeite kosten om een huis binnen te komen. Een goed beveiligd slot zorgt er dus zeker voor dat ze uw huis eerder overslaan. Stichting Kwaliteit Gevelbouw test sloten op sterkte en duurzaamheid en geeft met sterren, 1 tot 3, aan hoe veilig een slot is. Een slot met 3 sterren kan ervoor zorgen dat een inbreker er 5 minuten langer over doet om binnen te komen. Wilt u het voor inbrekers (bijna) onmogelijk maken om in te breken? Met deze tips lukt dat.