Dit is de toekomst van de autosleutel

Laatst gewijzigd op: 16 november 2018

Eén ding is overduidelijk: de slimme autosleutel is niet zo slim als eerst werd gedacht. Moeten we weer terug naar de ouderwetse sleutel die je gewoon in het slot steekt? Of ligt er een slimmere uitvinding in het verschiet?

Dit is de toekomst van de autosleutel

Nu er steeds meer auto’s met keyless entry worden gehackt, is het logisch dat we verlangen naar de ouderwetse autosleutel. Geen gedoe met signalen die gekopieerd en versterkt kunnen worden. Toch is dit volgens Henk van Vliet, certificatiemanager bij keuringsinstantie voor autobeveiliging Kiwa SCM, niet de oplossing: “Veel mensen zeggen dat de ouderwetse autosleutel de veiligste methode is, maar dat is het niet. Je kunt het slot zo forceren met een schroevendraaier of schaar. Het keyless entry-systeem is elektronisch gezien ook zo slecht nog niet. Autofabrikanten zijn er alleen iets te ver in doorgeslagen. Ze wilden zoveel comfort bieden dat het nu misbruikt kan worden. Dat enorme comfort doet ons de das om qua beveiliging.”

Smartphone als autosleutel

Van Vliet verwacht dat je in de toekomst de auto kunt openen met je smartphone. “Ik denk dat we chips en apps op onze telefoon krijgen die het mogelijk maken om de auto te openen. Het is wel belangrijk dat je met deze chip of app echt contact maakt met de auto, anders is het niet veilig.” Ook futuroloog Peter van der Wel denkt dat smartphone en auto straks met elkaar verbonden zijn: “Het is voor de hand liggend dat de smartphone een soort toverstokje wordt waarmee je van alles kunt bedienen. Van de verlichting en verwarming in huis tot de auto. Ik kan me goed voorstellen dat we over een tijd zelfs een biochip in ons lichaam laten bouwen die alles vervangt wat in de telefoon zit.”

De auto biometrische beveiligen

Tussen smartkey en wachtwoordproblematiek ziet de futuroloog een overeenkomst: “Je moet tegenwoordig zoveel wachtwoorden onthouden, dat is heel onhandig. Er zijn wel ontwikkelingen gaande die het makkelijker maken; één daarvan is dat je met een token inlogt. De token die je altijd bij je hebt, is je lichaam zelf. Met je stem, je iris, je vingerafdruk en zelfs de manier waarop je loopt, is je lichaam biometrisch beveiligd. Omdat de auto een fysiek object is met elektriciteit aan boord, is het denk ik niet zo lastig om daar iets aan toe te voegen dat biometrische toegang mogelijk maakt.” Wel moet er dan rekening gehouden worden met de deelauto. “We hebben nu al deelauto’s, maar dat worden er in de toekomst alleen maar meer”, vertelt Van der Wel. “De verwachting is dat met de komst van de zelfrijdende auto veel mensen zeggen: ‘Waarom zou ik nog een eigen auto willen hebben? Het is hartstikke duur en hij staat de meeste tijd toch stil’. Als je een auto deelt met anderen, moet je hem natuurlijk nog steeds kunnen openen. Misschien kun je dan op afstand aangeven dat iemand de auto mag openen, omdat zijn of haar vingerafdruk en stem al in het systeem staat.” Volgens de futuroloog kunnen deze ontwikkelen snel gaan: “Neem de video uit 1998 waarin mensen wordt gevraagd of ze een mobiele telefoon hebben. ‘Die heb ik niet nodig’ en ‘Ik zie er het nut niet van in’, werd er toen geantwoord. Nu kan bijna niemand meer zonder. In 2006 bestond het woord smartphone zelfs nog niet. De ontwikkelingen gaan echt steeds sneller.” Benieuwd hoe auto’s met keyless entry worden gestolen? We leggen het hier uit

Kijk naar andere categorieën