De 9 meest gemaakte fouten bij brand

Laatst gewijzigd op: 23 oktober 2017

Met ongeveer 13 woningbranden per dag is het voorkomen van brand ontzettend belangrijk. Knoop daarom deze meest gemaakte fouten in uw oren.

De 9 meest gemaakte fouten bij brand

1. De binnendeuren openlaten voor het slapen

Het sluiten van de binnendeuren voor het slapen, kan levens redden. De giftige rook blijft zo langer uit uw buurt, waardoor er meer tijd is om te vluchten. Maak er daarom een gewoonte van om altijd, maar dan ook echt altijd, de binnendeur dicht te doen voordat u gaat slapen. Ook heel belangrijk: als er rook onder de deur vandaan komt, laat de deur dan dicht. Als er door het openen van de deur zuurstof bij de brand komt, kan een explosie ontstaan. Heel gevaarlijk!

2. Bovenaan de trap wachten als er een lift is

Iedereen kent de waarschuwing ‘bij brand geen lift gebruiken’. Maar wat niet veel mensen weten is dat dat voor mensen die slecht ter been zijn en niet kunnen vluchten via de trap, NIET geldt. Vaak wordt er gek genoeg bij het plaatsen van brandveiligheidsvoorzieningen in seniorencomplexen geen rekening mee gehouden dat er alleen senioren wonen, die niet zo kwiek van de trap komen. Ze zijn daardoor 2,7 keer vaker slachtoffer van brand dan andere leeftijdsgroepen. Als u de trap niet kunt nemen, raadt de brandweer daarom wél aan om de lift te gebruiken. De kans is namelijk veel groter dat u zichzelf in veiligheid brengt met een lift, dan wanneer u bovenaan de trap wacht op hulp.

3. Geen geschikt blusmiddel in huis hebben

Beginnende brandjes kunnen geblust worden met water, maar meestal is er grover geschut nodig. Denk aan een blusdeken, poederblusser, schuimblusser of kooldioxideblusser. In dit artikel leggen we uit wanneer u welk blusmiddel moet gebruiken. Zorg dat u sowieso 1 of meerdere blusdekens in huis hebt en een schuimblusser als u veel kostbare spullen heeft. En vergeet niet regelmatig de datum van de blusser te checken.

4. De rookmelders ongekoppeld laten

Zijn de rookmelders in uw huis al gekoppeld? Door de rookmelders te koppelen, heeft u meer tijd om te vluchten. Stel dat de rookmelder op zolder afgaat, dan gaan ook de andere rookmelders in huis af. In huizen die na 2003 zijn gebouwd, zijn de rookmelders automatisch gekoppeld. Als u in een nieuwbouwhuis woont, zit dat dus meestal snor.

5. De schoorsteen nooit laten vegen

Eerder vertelde brandweerman en brandonderzoeker Bas Gul wat de 3 meest voorkomende brandoorzaken zijn. De schoorsteen staat terecht op plek 2. Minimaal 1 keer per jaar de schoorsteen laten vegen, is geen overbodige luxe. Gebruik ook droog loofhout om een schoorsteenbrand te voorkomen.

6. Geen vluchtplan hebben

Rook zorgt ervoor dat uw huis verandert in een doolhof. Een vluchtplan helpt u bij de voorbereiding en kan zelfs het verschil maken tussen leven en dood. Toch heeft 70% van de Nederlanders nog nooit een vluchtplan besproken met huisgenoten of gezinsleden. Hoe u in een paar stappen een vluchtplan maakt, leest u in dit artikel.

7. De rookmelder te weinig schoonmaken

Ook de rookmelder moet af en toe schoongemaakt worden. Door stof en spinnenwebben kan een rookmelder gevoeliger worden of minder goed werken. Zet de netspanning uit en maak met een vochtige doek de buitenkant van de rookmelder schoon. Maak de binnenkant schoon door de mond van de stofzuiger aan de bovenkant bij de luchtinlaten te zetten. En als u dan toch goed bezig bent, test dan ook meteen uw rookmelders. Doe dit het liefst 1 keer per maand door 20 seconden op de testschakelaar te drukken.

8. Bij vlam in de pan een blusdeken gebruiken

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) ontdekte dat veel blusdekens niet werken bij het doven van een pan met hele olie of een frituurbrand. Veel veiliger is een brandende pan afdekken met een passende deksel of koekenpan.

9. De filters in de wasmachine en droger nooit schoonmaken

De combinatie van verwarmingselementen en stof in een wasdroger is een potentieel risico op brand. Zorg er daarom voor dat u de filters in de wasmachine en droger regelmatig schoonmaakt. Zet de wasmachine en droger alleen aan als u thuis bent.

Kijk naar andere categorieën