Kinderen voorin de auto

Autorijden met kinderen aan boord vraagt om extra aandacht en zorg. Of uw kinderen nu voorin of achterin zitten, hun veiligheid staat altijd voorop. Het vervoer van kinderen in de auto brengt specifieke uitdagingen met zich mee, van het juiste gebruik van kinderzitjes tot het naleven van wettelijke voorschriften. We geven u praktische tips, belangrijke informatie over regelgeving, en advies om ervoor te zorgen dat uw autoritten zo veilig en comfortabel mogelijk zijn voor u en uw kinderen.

Bereken uw premie

Gebruik van kinderzitjes

Kinderen die kleiner zijn dan 1,35 meter moeten altijd in een kinderzitje zitten. Controleer bij de aankoop van een autostoeltje of het een goedgekeurd model is. Op het label van het stoeltje staat dan ECE 44/03 of 44/04. Autostoeltjes van het type i-Size zijn ook goedgekeurd. Het juiste kinderzitje kiezen is cruciaal voor de veiligheid van uw kind.

Positie van de autostoel

Voor baby’s en peuters is een achterwaarts gericht kinderzitje de beste keuze, vooral als de airbag aan de voorkant actief is. Dit biedt extra bescherming voor de nek en het hoofd van uw kind bij een ongeval.

Regelgeving in het buitenland

Elk EU-land heeft zijn eigen regels voor kinderzitjes. In sommige landen is een kinderzitje verplicht tot een lengte van 1,50 meter of een bepaald gewicht. Controleer altijd de lokale wetgeving voordat u op reis gaat.

Schakel de airbag uit

Schakel de airbag uit wanneer een kind voorin zit. Zorg ervoor dat het kinderzitje correct is bevestigd en volg de instructies van de fabrikant nauwkeurig op. Regelmatige controle of het zitje stevig vastzit, is heel belangrijk.

Verschillen in kinderzitjes

Kinderzitjes zijn er in verschillende groepen op basis van leeftijd, gewicht en lengte. Kies een stoel die past bij de specifieke situatie van uw kind en volg de installatie-instructies zorgvuldig. Een juiste keuze kan een groot verschil maken in veiligheid.

Isofix-systeem

Het Isofix-systeem maakt het bevestigen van kinderzitjes eenvoudiger en veiliger. Dit standaardsysteem zorgt voor een solide en veilige bevestiging van het zitje zonder dat u gebruik hoeft te maken van de autogordel.

Checklist

  • Controleer regelmatig de bevestiging: Zorg ervoor dat het kinderzitje altijd stevig vastzit
  • Volg de instructies: Lees en volg altijd de handleiding van het kinderzitje
  • Schakel de airbag uit: Als uw kind voorin zit, zorg ervoor dat de airbag is uitgeschakeld
  • Gebruik het juiste zitje: Kies een zitje dat past bij de lengte, het gewicht en de leeftijd van uw kind
  • Houd een oogje in het zeil: Let altijd op het gedrag van uw kind tijdens het rijden om zo min mogelijk afleidingen te voorkomen

Autoverzekering bij InShared

Bij InShared begrijpen we dat de veiligheid van uw gezin voorop staat. Daarom bieden we een uitgebreide Autoverzekering die rekening houdt met alle inzittenden, inclusief uw kinderen. Onze Autoverzekering dekt schade aan uw voertuig, en de Inzittendenverzekering, die u bij wu Autoverzekering kunt afsluiten, dekt letselschade van alle passagiers. Mocht er onverhoopt iets gebeuren, dan kunt u rekenen op onze snelle en betrouwbare service.

Vragen over kinderen voorin de auto

Vanaf welke leeftijd mag een kind voorin de auto zitten?

Er is geen specifieke leeftijdsgrens, maar het kind moet in een geschikt kinderzitje zitten en de airbag moet zijn uitgeschakeld.

Hoe bevestig ik een Isofix-kinderzitje?

Volg de handleiding van de autostoel en de auto. Isofix-punten bevinden zich meestal tussen de rugleuning en de zitting van de autostoelen.

Is een kinderzitje verplicht in het buitenland?

Ja, maar de eisen kunnen verschillen per land. Controleer altijd de lokale wetgeving voordat u op reis gaat.

Wat moet ik doen als mijn kind tijdens het rijden onrustig is?

Stop op een veilige plek om uw kind gerust te stellen en geef ze wat te drinken of een speeltje om ze af te leiden.

Artikelen en tips

Wat (bijna) niemand weet over ruitenwissers

Wat (bijna) niemand weet over ruitenwissers

Ruitenwissers zijn misschien wel één van de meest onderschatte onderdelen van de auto. Pas bij een flinke hoosbui en een laagstaande zon besef je hoe onmisbaar ze zijn.

Tijd om er meer over te leren!
De beste tips tegen beslagen autoruiten

De beste tips tegen beslagen autoruiten

In de herfst en winter beslaan autoruiten een stuk sneller. Logisch, want dat zijn de vochtigste seizoenen van het jaar. Maar wat kunt u doen tegen condens op de ruiten?

Beslagen autoruiten verleden tijd
Winterbanden in Duitsland

Winterbanden in Duitsland: dit zijn de regels

Ieder land heeft eigen verkeersregels. En onze oosterburen zijn daarop geen uitzondering. Zo is het in Duitsland verplicht dat uw auto winterbanden heeft wanneer het sneeuwt of glad is.

Wat u weten moet
Maar uw auto wintersportklaar

Maak uw auto wintersportklaar

Wintersportbestemming gekozen? Check! Skikleding van zolder? Check! Hotel geboekt? Check!

Klaar om te gaan
Invoegen op de snelweg? Deze handige tips helpen

Invoegen op de snelweg? Deze handige tips helpen

Invoegen op de snelweg vinden veel automobilisten een stressvolle klus. Vindt u dat ook? Dan nemen deze handige tips de stress hopelijk een stukje weg.

Lees meer
Dashcam kopen? Zo doet u geen miskoop

Dashcam kopen? Zo doet u geen miskoop

Was de dashcam eerst alleen een musthave in Rusland, tegenwoordig schaffen ook in ons kikkerlandje steeds meer mensen er 1 aan. Denkt u erover om een dashboardcamera te kopen? Lees dan eerst even deze tips.

Geen kat in de zak