Verkeersregels

NL
  • Gratis vervangend vervoer
  • Lage premie, top Autoverzekering
  • 24/7 alarmcentrale bij nood of pech

Van rotonde tot tolwegen tot milieuzones: overal zijn verkeersregels voor. Omdat een ontspannen bestuurder een veilige bestuurder is, geven we u een top 10 van verkeersregels waar we regelmatig vragen over krijgen.

10: Bij bijzondere verrichtingen heeft de rest voorrang

Als u bijvoorbeeld parkeert, achteruitrijdt of uit een uitrit komt, moet u extra goed opletten. Dat heet een bijzondere verrichting. De vuistregel is: bij bijzondere verrichtingen, laat u altijd ander verkeer voor. Ook als u met een aanhanger onderweg bent of vanuit een parkeerplek de weg oprijdt, heeft het overige verkeer altijd voorrang. Geduld is een schone zaak, dus rustig blijven en kijk goed naar het andere verkeer.

9: Een kentekenbewijs en -plaat zijn verplicht

Bent u uw kentekenbewijs kwijt of wordt uw kentekenplaat gestolen? Dan moet u dit meteen aangeven bij de RDW. Een nieuw kentekenbewijs kunt u makkelijk online aanvragen en voor een gestolen of beschadigde kentekenplaat moet u naar een erkende kentekenplaatleverancier. Let op, want zonder geldig kentekenbewijs of goed zichtbare kentekenplaat riskeert u een fikse boete.

Nieuw kenteken kopen

8: Milieuzones en -stickers

Mag u de stad in met uw auto? Steeds meer grote steden hebben speciale milieuregels. En sommige landen komt u zonder de goede sticker echt niet in of krijgt u een boete:

  • Nederland: in de grote steden zijn er milieuzones voor oudere, vervuilende diesels. Controleer de regels van de stad en het soort dieselmotor dat u heeft, voordat u erin rijdt
  • België: sticker nodig voor steden als Antwerpen en Brussel, afhankelijk van de uitstoot van uw auto
  • Duitsland: onder andere Berlijn en Hamburg vragen een Umweltplakette, oftewel een groene milieusticker, afhankelijk van de emissieklasse
  • Frankrijk: in steden zoals Parijs is de Crit’Air-sticker nodig, die laat zien hoeveel vervuiling uw auto veroorzaakt. Frankrijk heeft ook tijdelijke zones, die worden ingesteld bij slechte luchtkwaliteit
  • Italië: Vooral grote steden zoals Milaan en Rome hebben zogenaamde “Zona Traffico Limitato” (ZTL), waar strenge regels gelden voor voertuigen zonder vergunning
Naar de milieuregels

7: Regels voor aanhangers in Nederland en buitenland

In Nederland heeft u een witte kentekenplaat met het kenteken van de trekkende auto nodig voor lichte aanhangers (tot 750 kilo eigen gewicht) en een eigen, geel kenteken voor zwaardere exemplaren. Qua snelheid zit er ook verschil: heeft u een aanhanger met een gewicht onder 3.500 kilo? Dan mag u er maximaal 90 kilometer per uur mee rijden. Zit het gewicht daarboven? Dan moet u nog zachter rijden, namelijk maximaal 80 kilometer per uur.

In het buitenland kunnen de regels anders zijn dan hier:

  • België: dezelfde regels als in Nederland, maar let op de snelheid: met een aanhanger mag u maximaal 120 kilometer per uur rijden
  • Duitsland: heeft vaak een lagere maximumsnelheid van rond de 80 kilometer per uur, en u heeft een speciale TÜV-keuring nodig voor zwaardere aanhangers
  • Frankrijk: let op de verplichte veiligheidsuitrusting (zoals een gevarendriehoek en fluohesjes) en let op de maximum snelheid: op de snelweg mag u 130 kilometer per uur rijden, tenzij het regent (dan is het 110 kilometer per uur maximaal)

6: Goed opletten bij de rotonde

De nachtmerrie die rotonde heet. Menig bestuurder breekt het zweet uit bij het zien van een rotonde. En toch zijn ze eigenlijk best makkelijk. Let op de verkeersborden of haaientanden, die de voorrangssituatie aangeven. Zijn die er niet? Hou dan aan: rechts gaat voor. Als u trouwens afslaat is een richtingaanwijzer bij meerdere rijstroken verplicht en sowieso gewoon heel aardig om te laten zien wat u van plan bent.

5: Autorijden met slippers is niet verboden, wel gevaarlijk

Snapt iedereen. Slippers kunnen afglijden, onder het gaspedaal of de rem blijven hangen en als je snel uit je auto moet omdat er iets is, zijn slippers niet het meest handige schoeisel. Let wel op: in andere landen is het wél verboden om met slippers aan te rijden, zoals Spanje en Frankrijk.

4: Trams hebben bijna altijd voorrang

Tenzij het anders is aangegeven. In veel steden, zoals Den Haag en Amsterdam, rijden trams dwars door de stad. En ze krijgen (en nemen) vaak voorrang bij kruispunten. Blijf dus altijd extra alert in de buurt van een trambaan.

3: U mag maar 1 meter uitsteken

Een nieuwe bank gekocht of gaat u klussen in huis? Let dan even op dat de spullen niet meer dan 1 meter uitsteken. Aan de achterkant van uw auto dus. Aan de voorkant mag de lading alleen uitsteken als die op een aanhanger ligt.

2: Zonder rijbewijs rijden mag niet

Stapt u als bestuurder de auto in zonder rijbewijs of is uw rijbewijs verlopen? Dan mag u niet de weg op, zelfs niet als u alleen maar een kort ritje maakt. Rijden zonder geldig rijbewijs is strafbaar en kan leiden tot een flinke boete. En bij een schade is er geen dekking. Het kan dan zijn dat u zelf opdraait voor de kosten van uw eigen schade. Of dat u de schade moet terugbetalen, die een verzekeraar aan iemand anders moet betalen. Controleer op tijd wanneer uw rijbewijs verloopt en verleng het bij uw gemeente.

1: Onder invloed? Niet zelf rijden

Veilig rijden en alcohol drinken gaan niet samen. In Nederland is het maximaal toegestane promillage alcohol 0,5 promille voor bestuurders die langer dan 5 jaar hun rijbewijs hebben. Voor beginnende bestuurders (met minder dan 5 jaar hun rijbewijs) ligt de grens lager, op 0,2 promille. En bij gebruik van drugs en andere verdovende middelen mag u al helemaal niet zelf achter het stuur kruipen om te gaan rijden. Dus wijs een Bob aan of laat de alcohol gewoon staan als u nog moet rijden.

Meer handige informatie