Schadevrije jaren aantonen

Wanneer en hoe schadevrije jaren aantonen?

Uw schadevrije jaren zijn vastgelegd in Roy-Data. Als u het niet eens bent met het aantal schadevrije jaren in Roy-Data zijn er een paar manieren om dat bij uw verzekeraar aan te tonen.

Wat is Roy-Data?

Vroeger kreeg iedereen bij de beëindiging van een verzekering een royementsverklaring: een papiertje van de oude verzekeraar met de einddatum en het aantal jaar dat u schadevrij had gereden. Maar in september 2007 is het papieren systeem afgeschaft en worden alle schadevrije jaren vastgelegd in een centrale database: Roy-Data. Ook die van u dus.

Uw schadevrije jaren aantonen

Uw schadevrije jaren in Roy-data zijn voor elke verzekeraar één van de uitgangspunten om uw premie te bepalen. Ook voor ons. Het zegt namelijk iets over uw rijgedrag. Het is dus belangrijk dat we het goede aantal van u hebben. Als het aantal schadevrije jaren dat u zelf heeft opgegeven anders is dan het aantal officieel geregistreerde schadevrije jaren in Roy Data, dan kan dat gevolgen hebben voor de premie. Als u vindt dat de registratie in Roy-data niet klopt, dan zijn er verschillende mogelijkheden om dit aan te tonen.

U kunt ze aantonen met een:

Verklaring van uw vorige verzekeraar

Als u uw autoverzekering opzegt en overstapt naar een nieuwe verzekeraar, dan registreert uw ‘oude’ verzekeraar het aantal schadevrije jaren in Roy-data. Ook sturen ze u een verklaring, met het aantal schadevrije jaren dat u op dat moment heeft opgebouwd. Klopt het aantal uit de verklaring niet? Dan moet u even contact opnemen met uw vorige verzekeraar, want zij zijn jammer genoeg de enige die daar eventueel iets aan kunnen veranderen. Zij kunnen u ook een nieuwe verklaring toesturen. En die stuurt u naar uw nieuwe verzekeraar. Bij InShared mag dat gewoon per email via het contactformulier. Voor het gemak vindt u hier een voorbeeldbrief die u kunt gebruiken bij het opvragen van de schadevrije jaren bij uw vorige verzekeringsmaatschappij.

Lease- of werkgeversverklaring

Heeft u in een leaseauto gereden of in een auto van de zaak? En wilt u de opgebouwde schadevrije jaren gebruiken om uw eigen auto te verzekeren? Helaas. U bouwt alleen schadevrije jaren op als een auto op uw naam staat en niet in een auto op naam van uw werkgever. Dat vinden wij niet zo eerlijk en dus willen we uw ervaring tijdens het leasen of rijden in de auto van uw werkgever toch mee laten tellen voor onze premieberekening. Daar hebben we wel een verklaring van uw leasemaatschappij of uw werkgever voor nodig, waarin staat wanneer u in de auto(‘s) heeft gereden en welke schades u in die periode(s) heeft gehad. U kunt deze leaseverklaring per email naar ons sturen via het contactformulier. Voor het gemak vindt u hier een voorbeeldbrief die u kunt gebruiken voor het opvragen.

Hoe beoordelen wij de verklaring?

Bij het beoordelen van uw schadevrije jaren doen wij net alsof de auto(‘s) bij ons verzekerd was/waren. Per jaar dat u schadevrij bent gebleven krijgt u er 1 schadevrij jaar bij. Heeft u een schade gehad binnen een verzekeringsjaar? Dan halen wij daar 5 jaar vanaf. Stond u op het moment van de schade op meer dan 16 schadevrije jaren? Dan valt u bij één schade terug naar 10 jaar. Stel u heeft 10 jaar gereden en daarbij één schade gehad? Dan zult u waarschijnlijk starten met 5 schadevrije jaren, terwijl u in Roy-data niks heeft staan, dus dat is mooi meegenomen!

Verklaring van een buitenlandse verzekeraar

Als u jarenlang in het buitenland heeft gewoond, kunt u uw schadevrije jaren meenemen. U moet ze wel even aantonen met een verklaring van uw buitenlandse verzekeraar. In het Engels graag. Als u die verklaring via het contactformulier naar ons mailt, beoordelen wij de schadevrije jaren alsof de auto bij ons verzekerd zou zijn geweest.

Afstandsverklaring

Schadevrije jaren worden opgebouwd door de verzekeringsnemer van een voertuig. Het kan zijn dat het voertuig bij de vorige verzekeringsmaatschappij op naam stond van uw (ex-) partner of uw eigen bedrijf. Die kunnen afstand doen van de opgebouwde schadevrije jaren en ze aan u geven. Zelf kunnen zij ze dan natuurlijk niet meer gebruiken. U kunt hier de afstandsverklaring downloaden en samen invullen met uw (ex-)partner of bedrijf. Als u de verklaring via het contactformulier aan ons mailt, nemen we ze voor u in gebruik.

Zelf uw schadevrije jaren opvragen

Wilt u weten hoe het ervoor staat met uw schadevrije jaren? U kunt ze het beste opvragen bij uw huidige verzekeringsmaatschappij. Zij kunnen u precies vertellen hoeveel schadevrije jaren u tot nu toe heeft opgebouwd.

Heeft u geen verzekering meer? Dan kunt u uw schadevrije jaren opvragen uit Roy-data via Seps.nl. Let op: als de opgevraagde jaren bij een andere maatschappij in gebruik zijn, kunt u ze niet gebruiken voor een nieuwe verzekering. Het opvragen bij Seps.nl is trouwens niet gratis.