Verschillen tussen een opstal- en inboedelverzekering
Het verschil tussen opstal en inboedel is eigenlijk heel simpel. Alles wat echt vastzit aan uw huis valt onder uw opstalverzekering (de regenpijp, een schuur, het dak) en alles wat niet vastzit aan uw huis, maar er wel in staat (bank, TV, schilderijen) valt onder uw inboedelverzekering.
Inboedelverzekering: voor de spullen in/om uw huis
Met een inboedelverzekering zijn alle spullen die niet vastzitten aan uw huis, maar er wel in staan, verzekerd. Heeft u schade aan deze spullen door brand, water, inbraak of storm? Dan is dit dus gedekt door uw inboedelverzekering. Ook bij verlies en diefstal is uw inboedel verzekerd.
Opstalverzekering: voor de stenen van uw huis
Sluit u een opstalverzekering af, dan bent u verzekerd voor schade aan uw huis waar u zelf niks tegen kon doen. Denk aan schade door brand, bliksem of een auto die tegen uw gevel rijdt. Schade aan de spullen die in en aan uw huis vastzitten, valt ook onder deze verzekering.
Is een inboedelverzekering verplicht?
Nee, een inboedelverzekering is niet verplicht. Wel is het meer dan verstandig om deze verzekering af te sluiten. Een ongeluk zit namelijk in een klein hoekje en de rekening na schade valt altijd hoger uit dan u denkt. Om slapeloze nachten en torenhoge rekeningen te voorkomen, is er daarom een inboedelverzekering.
Heeft iedereen een opstalverzekering nodig?
Als u de trotse eigenaar van een koophuis bent, is het slim om een opstalverzekering af te sluiten. Meestal wordt dit zelfs verplicht bij het afsluiten van een hypotheek. Woont u in een gekocht appartement, dan wordt deze keuze vaak voor u uit handen genomen. De Vereniging van Eigenaren (VVE) regelt dit dan voor u. Geeft u uw appartement een upgrade door bijvoorbeeld de keuken te verbouwen of zonnepanelen op het dak te plaatsen, dan is de opstalverzekering van de VVE waarschijnlijk niet voldoende. Een eigenaarsbelangverzekering afsluiten, is dan een goed idee.
Is een opstalverzekering nodig bij een huurwoning?
Woont u in een huurwoning, dan kan het afsluiten van opstalverzekering van uw to-do list. De eigenaar van de woning is hier altijd verantwoordelijkheid voor. Gaat u aan de klus om uw woongenot te vergroten? Hou er dan rekening mee dat deze aanpassingen waarschijnlijk niet meeverzekerd zijn met de opstalverzekering van de eigenaar. Voor die nieuwe badkamer en opgeknapte balkon, is er de huurdersbelangverzekering.
Valt het onder inboedel of opstal?
Soms is de grens tussen inboedel- en opstalverzekering een beetje vaag. In de regel valt alles wat echt vastzit aan uw huis onder uw opstalverzekering en alles in uw huis (wat u eventueel zou kunnen verplaatsen) onder uw inboedelverzekering. Hier vindt u de richtlijnen die het Verbond van Verzekeraars hiervoor heeft opgesteld. Er zijn een paar bijzondere gevallen:
De koelkast
Voor schade door een lekkage bent u bij onze Inboedel- en Opstalverzekering ook aan het juiste adres. Dus of het nu gaat om waterschade aan uw spiksplinternieuwe laminaat of een gesprongen waterleiding, met onze Woonverzekering zit u gebakken.
De vloer
‘Valt laminaat onder inboedel of opstal?’, vraagt u zich misschien af. Als uw vloer vastgelijmd is op de fundering, dan valt hij onder onze Opstalverzekering. Maar heeft u kliklaminaat wat op de fundering ligt, dan valt de vloer onder onze Inboedelverzekering. Omdat je hem dus in theorie mee kunt nemen.