Steeds minder woninginbraken in Nederland

Laatst gewijzigd op: 29 juli 2019

Het aantal woninginbraken in Nederland is in 7 jaar tijd meer dan gehalveerd. Goed nieuws dus! Maar hoe zorgen we ervoor dat er komend jaar nóg minder ingebroken wordt?

Steeds minder woninginbraken in Nederland

In 2018 werd er bijna 43.000 keer ingebroken, bleek uit cijfers van de politie. Een flink verschil met 2012: toen werden er zo’n 92.000 inbraken gemeld. Dat het aantal inbraken in Nederlandse huizen in 7 jaar tijd ruim gehalveerd is, is natuurlijk goed nieuws. Maar ondanks deze flinke daling is er nog veel winst te behalen. Hoe? Door onze anti-inbraak-checklist in te vullen. Een slimme manier om te checken of u er alles aandoet om woninginbraak te voorkomen.

De anti-inbraak-checklist – Hoe boefproof is uw huis?

Koopt u een slot met een SKG keurmerk, dan weet u zeker dat het wel snor zit. Stichting Kwaliteit Gevelbouw heeft de nuttige taak op zich genomen om sloten te testen op onder andere sterkte en duurzaamheid. Het aantal sterren - 1 tot 3 - geeft aan hoe veilig een slot is. Hoe meer sterren, hoe lastiger het is om binnen te komen. Beveilig niet alleen uw voordeur met deze superveilige sloten, maar ook de achterdeur en de ramen. Anders is het voor inbrekers alsnog een eitje om uw huis binnen te sneaken. Inbrekers doen er alles aan om niet gezien te worden. Met buitenverlichting met een bewegingssensor kunnen ze dat wel vergeten. De kleinste bewegingen zorgen er dan al voor dat ze in de schijnwerpers staan. Ook slim: de lampen binnen aansluiten op een tijdschakelaar. Zo ziet uw huis er nog steeds bewoond uit als u een dagje of langer weg bent. Uit onderzoek van stichting Nationale Inbraakpreventie Weken (NIPW) bleek dat 4 op de 10 Nederlanders hun schuur slecht beveiligd vindt. Zonde, want de spullen die we in onze schuren bewaren zijn gemiddeld ruim €3000 (!) waard. Met een veilig slot en buitenverlichting wordt uw schuur een stuk minder aantrekkelijk voor criminelen. Het is ook verstandig om de ramen van uw schuur te blinderen. Uw e-bike en die spiksplinternieuwe BBQ zijn dan van buiten niet te zien. Natuurlijk is het fijn om in een opgeruimd huis thuis te komen na een week zon, zee en strand. Om inbraak te voorkomen, kunt u uw stulpje beter niet te netjes achterlaten. Als uw huis er bewoond uitziet, brengt u inbrekers minder snel op verkeerde ideeën. Laat dus gerust uw sloffen naast de bank staan en de vuile koffiekopjes op de tafel. Aan uw buren kunt u vragen of ze de brievenbus willen legen en de planten water willen geven. Een uitpuilende brievenbus schreeuwt dat u niet thuis bent. Benieuwd wat er het meest gestolen wordt? Wij maakten een top 10. [bron: nos.nl]

Wat voor slimme tips zoekt u?